Hírek

2013.05.27. 17:20

Sütőolajat a szelektívbe! Új gyűjtőedény a Móricz iskolában

Dunaújváros - A családok nagy része a vécébe vagy a szemétbe önti a használt sütőolajat. Évente akár 15 ezer tonnát!

Pekarek János

Az autók fáradt olajának begyűjtése és elszállítása viszonylag megoldott dolognak mondható a szervizek és a benzinkutak révén. Talán még az éttermek használt étolajával, sütőzsiradékának begyűjtésével sincs nagy gond: ezt is rendszeresen ellenőrzik a hatóságok.

Korántsincs így azonban a háztartásokban keletkező használt étolajjal. Tegyük a szívünkre a kezünket: az a fél-háromnegyed fazéknyi, koromrészecskékben dúskáló étolaj, amit már nem használunk, többnyire a mellékhelyiség kagylójában, vagyis a csatornarendszerben és a folyókban végzi.

Jakabné Józsa Klára, a Móricz iskola igazgatója szerint érdemes volt kipróbálni az ötletet - úgyis annyi mindent gyűjtenek már szelektíven (Fotó: Lázár Zsolt)

Erre találtak ki egy követendőnek tűnő módszert a begyűjtő cég és egy iskola pedagógusai. Még nevelési célból is példás lehet!

Újabb gyűjtőedénnyel gyarapodott a Móricz Zsigmond Általános Iskola előcsarnoka. A lemerült elemeket gyűjtő doboz mellé most egy nagy, sárga műanyagedényt is állítottak,  amit ismét szelektív hulladékgyűjtőként kell alkalmazni.

Ebbe nejlonzacskóba csomagolt műanyagpalackokat helyezhetnek el a kisdiákok. A gyűjtőedény a használt sütőolaj összeszedésére szolgál.

Statisztikák szerint a városokban élő családok 60 százaléka, a családi házakban élők 35 százaléka a lefolyókba vagy a szemétbe önti a tovább már használhatatlan (súlyos betegségek kockázatát és erős környezetszennyezést jelentő) elhasznált étolajat. Márpedig (újabb statisztika) a magyar háztartások a becslések szerint egyenként 1,5 liter étolajat használnak fel havonta - ami összesen és évente 40-50 millió litert jelent!

Vagyis legalább 15 ezer tonnányi kerülhet a szemétbe, a folyókba.

- Jelentkezett nálunk a hulladékmegsemmisítő cég embere, felajánlotta a lehetőséget, hogy még pénzt is kaphatunk az összegyűjtött használt sütőolajért: hát miért ne vágtunk volna bele? - teszi fel a költői kérdést Jakabné Józsa Klára, a Móricz iskola igazgatója. - Már úgyis annyi mindent gyűjtünk szelektíven: elemet, papírt, műanyagkupakot, műanyagpalackot...

Az ajánlattevő egy zrt. (a mátyásdombi cég végzi az állati hulladékok megsemmisítését) munkatársa, Hajas József volt.

- Minden iskolát, óvodát megkerestem a városban e-mailben. A Móricz iskolából válaszoltak - összegzi az együttműködést Hajas úr. Az összegyűjtött olaj kilójáért egyébként 45 forint plusz áfát fizet az ATEV.

Már ez is szép - a dolog nevelési hasznát pedig aligha szükséges részletezni. Minél több ilyen ügyre hívjuk fel a gyerekek figyelmét, annál könnyebb dolgunk lesz az előttünk álló években.

Csak ki kell várni, amíg felnő egy környezettudatosabb nemzedék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!