Hírek

2013.05.24. 15:14

Madárles ajándékba, gyereknapra

Dunaújváros - Kivételesen lelkes munka és nagy közönségigény találkozott a város új, Duna-parti meglepetésénél!

Pekarek János

Megint gazdagodott a város valamivel  és megint néhány lelkes, önzetlen ember munkája nyomán.

Méghozzá nem is akármivel, hanem egy nagyon szép, Duna-parti komplexummal, ami felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt nagy örömet szerezhet: szalonnasütő- és grillező helyekkel, pihenőpadokkal, a hozzájuk tartozó tűzifatárolókkal, szemétgyűjtő kosarakkal, valamint...

Ezt muszáj új bekezdésbe írni: egy fa koronájába telepített madárlessel! Más néven: madármegfigyelő hellyel.

A terv és a kivitelezés nagyrészt a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat közösségének köszönhető, akik saját költségvetésükből és a maguk munkájából álmodták és valósították meg ezeket az objektumokat a város talán legszebb részén.

Tóth Ferenc, a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat igazgatója az alsó Duna-part egy szépen kiépített új részénél: fatönkből virágtartó lett (Fotó: Lázár Zsolt)

A Parázs-Varázs és más városi fesztiválok színhelye mellett, az öbölmenti partszakasznak azon  a talán egyetlen helyén, ahonnan a kikötői darukat nem (!) látni,  ellenben minden irányban hatalmas fűmezők és ősöreg nyárfák ötlenek a szemlélő elé - nos, ott alakítottak ki (eddig) öt szalonnasütő-tűzrakó és egy grillező helyet a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat munkatársai, a helyekhez illő és szükséges pihenőpadokkal, asztalokkal, tűzifatárolókkal, szemétgyűjtő kosarakkal. Még egy (kényszerből) kivágott hatalmas nyárfa tönkje is akaratlan segítségül szolgált: üregébe díszes virágokat ültettek.

Nagyon hangulatos ez a nagyjából egy hónapja rendkívüli sikernek örvendő piknikező terület. Tapasztalat, hogy hétvégenként több társaság már-már veszekszik a tűzrakó helyekért. Tehát: igény van rá!

S a partvédelmisek igyekeznek is megfelelni ezeknek az igényeknek: ahol látják, hogy a kibetonozott tűzrakókból kiszorult emberek spontán tüzet raknak, oda ők a következő napokban ugyanolyan tűzrakó helyet építenek, mint a korábbiak voltak.

Legalábbis eddig. Ameddig munkaerejük, költségvetésük bírta. Lehet, hogy a továbbiakban kicsit lassabban haladnak előre, de elhatározott szándékuk, hogy (ha nem is néhány hónap alatt) lassacskán akár az egész alsó Duna-partot végigépítik ilyen kikapcsolódásra, közösségteremtésre igencsak alkalmas helyekkel.

Ez egy igazi gyereknapi meglepetés, kicsinyek paradicsoma: nyárfakoronába épített madárles, madáretetőkkel, körülötte sütőhelyekkel (Fotó: Lázár Zsolt)

Már ez is igen szép dolog - de még nincs vége!

A legszebb talán az egészben az a gyereknapi meglepetés, ami a tűzrakó helyek közelében áll, egy vénséges vén nyárfa koronájában: egy gyönyörűen kiépített madárles!

Ezt is, mint a környék többi tervét, igazi szakértők: anyukák, óvónők észrevételeinek figyelembevételével építették meg. Például a madárles korlátainak közét ezért szűkítették a felére. A közelben madáretetők is vannak (feltöltve mageleséggel), hogy biztosan legyen mit megcsodálni az érdeklődő gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!