Hírek

2013.04.03. 15:16

Súlyosbodik a belvízhelyzet, Adonynál is

Dunaújváros-Fejér megye - Főként a megye középső és déli részén súlyosbodik a belvízhelyzet, áradnak a patakok. Szerdán Adonynál is készültséget rendeltek el.

Pekarek János

Míg országszerte egyre riasztóbb, és április elején nagyon szokatlan híreket hallani, addig környékünkön ahhoz képest még  nyugalom honol.

Ahhoz képest... Ugyanis a mértéktelen esőzések a jelentős télvégi-tavaszeleji havazások után mégiscsak kezdik éreztetni hatásukat!

Ennek egyik jele volt az a  pillanat, amikor Dunaújvárosban, az Újtelep egyik családi házának lakói reggel kinéztek az udvarra, s nem látták szépen megépített kemencéjüket...

A dunaújvárosi Újtelep egyik családi házának udvarán beszakadt egy régen betömött pince, amiből kimosta a földet az esővíz... (Fotó: Lázár Zsolt)

A kerti grillező kemencét a szó szoros értelmében elnyelte a föld! Egészen pontosan az az egykori pince, amit jó húsz évvel ezelőtt a lakók tömtek be, hogy föléje szép filagóriát, járdát és  kemencét építsenek.

Nem biztos, hogy csak az idei tavasz esői a vétkesek a történetben, de biztos, hogy ezek is nagymértékben hozzájárultak. A tömítőanyagot kimosta a víz, és a pince éjjel csendben beomlott. Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók elkerítették a pincét.

A megye középső és déli részén változatlanul áradnak a patakok, csatornák. A Gaja-patakon, a Mór-Bodajki vízfolyáson, a Nádor-csatornán Ősi és Cece közt belvízvédelmi készültség van.

Szerda déltől I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Adonyban is: 200 hektár termőföld került víz alá, a Vetus Salina utca árkai megteltek (ott szivattyúzással, kotrással próbálnak segíteni), és árad az Adonyi-főcsatorna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!