Hírek

2013.04.23. 19:13

Közel ezer néző várta Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt

Közel ezer néző - gyerekek, kamaszok, felnőttek - várták a Dunaújváros Sportcsarnokban Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt. (Frissítve)

Jankó Árpád

A szépség vagy te, Sport!

A  csarnok gyönyörűen berendezve, csodálatos, vadonatúj   tornaszerek felállítva  (a Szövetség kölcsönözte) virágok, növények, díszítés, ünnepi elnöki  asztal... minden a két  magyar olimpiai bajnokot: dr. Magyar Zoltánt  (ő kétszer nyert olimpiát lólengésben), és a legutóbbi Nyári Játékoknak, a londoni olimpiának a  hősét, Berki Krisztiánt  várta.Dr. Magyar Zoltán  elnök mellett Draskóczy Imre, a  szövetség   női szakágvezetője, Mátyás Gábor,  a Dunaferr SE ügyvezető elnöke, Kopasz László, a szakosztály vezetője foglalt helyet.  Az ünnepi köszöntőt az önkormányzat szóvívője Németh Tünde tartotta meg.  A  műsorvezető,  Gyöngyösy Péter máris bejelentette Farkas Eriket, a Bartók színház színművészét,  aki elszavalta  Pierre de Coubertin-nek Óda a sporthoz című versét.

Majd a reflektorok a bejáratra irányultak.  Belépett  London  aranyérmese, a lólengés bajnoka,  Berki Krisztián. Leírhatatlan ováció fogadta a vendéget, akinek  tiszteletére  nagy versenyeinek a  jeleneteit  láthatta a közönség a vásznon,  azután  a Móricz iskola kórusa  Pásti Tímea   karnagy vezényletével  elénekelte  neki a Himnuszt. Berki megköszönte a meleg fogadtatást, meghallgatta   a  dunaújvárosi edző, Török Dániel  neki írt  versét, és következhetett a beszélgetés. Kérdésekre válaszolt a bajnok. Elmesélte  pályájának kezdetét, amikor még  egy-két hétig  sírva  ment az edzésekre, majd   azt, amikor már büszkén mutatta be tudását  osztálytársainak.  Ám  a szülői segítés, a közösség ereje mindig  átbillentette  a nehézségeken.

Most is heti tíz edzés a program,  ami nem kevés, de szereti azt, amit csinál.  Nagy élmény számára mindig a dobogó legmagasabb fokán állni, de  a napokban Moszkvában,  az Európa-bajnokságon szerzett ezüstéremnek is örül. Érmeket  kap, és  közben sok országot, szinte az egész világot megismeri.Krisztián a londoni aranyérem történetét is elmesélte, beszélt a nemkívánatos sérülésekről is, majd  a  válaszok  után megköszönte a vendéglátást.

Hihetetlen és felejthetetlen érzésnek, élménynek  nevezte a  dunaújvárosiak    vendégszeretetét, gáláját.   Ezt követően dr. Magyar Zoltán lépett a mikrofonhoz, aki először  a szülőkhöz,  a  gyerekekhez szólt.  Kijelentette:  legyenek büszkék a    szülők magukra,  gyerekeikre, mert ha nem is lehet mindenkiből bajnok, de  mozgást szerető, egészséges felnőtt igen.  Ez volt  az inspiráló mondanivalója, amely után sok sikert kívánt a dunaújvárosi tornasportnak. (Számunkra külön öröm, hogy Magyar Zoltánra,  olimpiai aranyérmesre  33 év után is   mennyire emlékeznek az emberek. Hatalmas vastapsot kapott.) Kötetlenebb, kevésbé hivatalos, de fontos szakasz következett: Berki Krisztián  dedikált világbajnoki csuklószorítójára lehetett licitálni. Végül ez kilencvenezer forintért talált gazdára, mégpedig a sportegyesület elnöke, Mátyás Gábor nyerte el. Persze a pénz a tornászoké lesz. És jöttek a produkciók! Kisebb-nagyobb tornászpalánták mutatták be a  szereken tudásukat.  Vastaps kísérte Nyíri Patrik  fiútornászait (lesz itt még férfiszakág!), Makovits Mirtill  és Horváth Enikő gerendagyakorlatát, Kovács Zsófia  és  Badics Charlotte számát a felemás korláton, a lányok akrobatikus bemutatóját talajon.

És színre léptek a gumiasztalosok: Máté Dominik, Rozs Viktória, Varró Máté, Vincze Ákos.   Fegyelmezetten előadott, gyönyörű mozgáskompozíciók. (Miközben a legapróbbak   mögöttem a lelátón sóhajtoztak, izgultak a szereplőkért: Gyerünk! Csináld meg, tudod te, szép volt!    Ez egy igazi  család összetartó erejét példázta. S a beugró gondolat rögtön adódik: ezekből a gyerekekből nem lesznek celebek,  hanem  boldog,  másokért tenni akaró felnőttek. Ahogy Coubertin  versbe foglalta: Az öröm vagy te, Sport!)   A remek  gálát megkoronázta a mindenki által várt  esemény. Berki Krisztián lóra pattant, és néhány mozdulatot mutatott be a tomboló közönségnek. Köszönet   a szakembereknek:  Trenka Jánosnak, Joó Gabriellának, Szőke Nórának, Török Dánielnek, Halász Tibornak, Badics Rékának, Molnárné Dankó Krisztinának, Nyíri Patriknak, s  a szervező Wágner Dajánának. A  segítő szülőknek,  a birkózó szakosztálynak, a  támogató cégeknek, az egyesületnek, az  önkormányzatnak, mindenkinek jár a köszönet, aki tett valamit   ezért a csodálatos estéért.


Kedd, 21:01 Közel ezer néző várta Berki Krisztián olimpiai bajnok tornászt

Egy olimpiai bajnok aláírása nagybecsű emlék marad gyereknek, felnőttnek. Berki Krisztián Boros Lilla Patricíának dedikál

A gálán a Dunaferr SE torna-szakosztályának gyerekei mutattak be nagyszerű gyakorlatokat. Imponáló fegyelmezettséggel tornáztak a felemás korláton, fantasztikus sikert aratott a gerendagyakorlat, és a talajon bemutatott akrobatikus gyakorlat is. Az éppen nézőként figyelő tornásztársak izgultak, hogy sikerüljön a mozgáselem: Gyerünk, csináld meg! Így buzdították a szereplőket. A gumiasztalosok is bemutatkoztak, kicsik és nagyok röpültek, és kiváló műsorral szórakoztatták a közönséget. De természetesen a legnagyobb tapsot Berki kapta, aki kérdésekre válaszolt, üzent a tornászpalántáknak, és a gála végén néhány mozdulatsort is bemutatott a lovon. Dr. Magyar Zoltánnak, a kétszeres olimpiai bajnoknak érdemes a szavait idézni: Csodálatos edzők, csodálatos gyerekek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!