Hírek

2013.04.22. 17:09

Gyermekelhanyagolás esetén a postás is szólhat, ha baj van...

Agárd - Folyik a nyomozás és az eljárás a múlt héten Agárdon elhunyt másfél éves kisgyermek ügyében, a közvélemény mindenáron a felelőst firtatja. Gyermekelhanyagolás esetén előfordult már, hogy a postás szólt...

Kocsis Noémi

A tragédia helyszíne

A gyermekvédelemben dolgozók közül többen is elmondták már lapunknak: bár hatalmas tragédia, hogy saját családjában éhen halhatott egy másfél éves kisfiú, elhanyagolással, bántalmazással ők bizony igen gyakran szembesülnek. Ezekben  noha haláleset nem történik  az érintett gyermekek sorsa szintén tragikus, s évekig változatlan. A jó körülmények között élő emberekről pedig alapvetően senki sem feltételezi, hogy gyermekeiknek ne adnának meg mindent - mondja Takács Jánosné, a Fejér Megyei Gyámhivatal vezetőnője, aki megerősíti: az elhunyt agárdi kisgyermek megelőző életkörülményeiről egyetlen szervezethez sem érkezett semmiféle bejelentés. Tavaly még a települési jegyző gyakorolta a gyámhatósági hatáskört, de jelzést  másokhoz hasonlóan  ő nem tett. Félrevezető volt, hogy a családorvos korábban pozitív képet rajzolt az általa megismert E-ékről. 

A megyei gyámhivatalhoz sok bejelentés érkezik, nagy részük névtelenül: ezekben szomszédban lakó gyermekek lehetetlen körülményeire, vagy bántalmazására hívják fel a hatóság figyelmét.

- Volt, hogy a postás szólt nekünk, mert kézbesítés közben tapasztalta, rosszul bánnak ott egy gyermekkel - mondta el Takács Jánosné.
A nyomozás és a felelősség keresése természetesen folyik a kisfiú ügyében. A rendőrség sajtószóvivője hétfőn nem nyilatkozott, de mind ő, mind az ügyészség szóvivője elmondta: a sajtóban e napokban közölt hírek jobbára találgatások. Ők egyelőre nem számolhatnak be új fejleményről.

A halálra éheztetett kicsi Benjámin esete példátlan felháborodást váltott ki a honi közvéleményből. A közösségi oldalakon igen sok az indulatos vélemény  mi inkább elgondolkodtatóakat kerestünk:

"A védőnő az első, aki meghurcolható, ha baj van. Éppen azért jut ki ritkábban a problémamentes gyermekekhez, mert folyamatosan azokat kergeti, akik eltűnnek, nem működnek együtt..."

"Nap, mit nap azon küzdök,hogy a gyerekem egyen, de így is nagyon kicsit a súlya, mert táplálékallergiás."

"Eltelt másfél év. Ennyi idő alatt észre kellett volna venni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!