Hírek

2013.03.07. 18:35

Polgárőrök beszámolója a tavalyi évről

Dunaújváros - A táborállási polgárőrök Pentelén és Újtelepen is járőröznek, a lakók nagy megkönnyebbülésére. Akik pénzzel is próbálják segíteni vigyázóik munkáját.

Pekarek János

A Dunaújváros Táborállási Polgárőrség huszonkét éve dolgozik a városlakók biztonságérzetének erősítésén. A civil szervezetnek harmincnyolc tagja van (huszonheten ott is voltak a csütörtök esti hivatalos közgyűlésen a Pentele Klubban ami igen nagy szó, mivel többségük munkája mellett végzi ezt a tevékenységet). Ők hihetetlenül sok időt, energiát és üzemanyagot fordítanak arra, hogy lehetőleg mindenhol ott legyenek, ahol arra szükség van. Mint Szloboda György, a táborállási polgárőrök elnöke beszámolójában elmondta, 2012-ben (ha a rendőrséggel közös feladatokat veszi számba) 148 esetben összesen 1513 órát teljesítettek szolgálatban kollégái.

Ezen kívül jelentős biztosítási feladatokat láttak el az augusztus 20-i, a halottak napi és a karácsonyi ünnepek idején. Nem is beszélve a táborállási partfalcsúszás miatti huszonnégyórás ügyeletekről! Mindehhez 1 (egy) gépkocsijuk van... Ez az autó tavaly mintegy hatszázezer forintnyi üzemanyagot használt el. Feladatuk a bűnmegelőzés segítése, mondta az elnök de a felszólalásokban is elhangzott, hogy ennél sokszor többre lenne szükség! Mivel a polgárőröknek nincs joguk feltartóztatni, igazoltatni, intézkedni, ezért a már jól ismert bűnelkövetők sokszor gúnyosan vigyorogva köszönnek oda nekik. Mire a másutt leterhelt rendőrök odaérnek, a tetteseknek többnyire már csak hűlt helyük van... A legnagyobb érdeklődés a város újonnan kinevezett rendőrkapitányának, Nagy Zoltán ezredesnek a felszólalását kísérte. A kapitány úgy kezdte: Tisztelt kollégák! Aki a közbiztonság érdekében az utcákon dolgozik, az mindenképpen óriási segítséget nyújt nekünk! - mondta Nagy Zoltán. Hozzáfűzte: az országos rendőrfőkapitány is arra ösztönzi a kapitányságokat, hogy szoros kapcsolatokat alakítsanak ki a polgárőrökkel, közösen járőrözzenek.

- Ennek rövid időn belül lesz látszatja! - ígérte a kapitány. Megjegyezte: mély tisztelettel köszöni azt a szó minden értelmében vett társadalmi munkát, amit a polgárőrök kifejtenek. Azt kérte, hogy ne csak fizikai értelemben, a bűnmegelőzésben segítsenek a rendőröknek, hanem a kommunikációban is támogassák a kapitányságot, segítsék a polgárok szubjektív biztonságérzetének javítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!