Hírek

2013.03.06. 16:01

Az emberek érezzék jól és biztonságban magukat a városban!

Dunaújváros – Nagy Zoltán rendőr ezredes kinevezett kapitányaként irányítja Dunaújváros rendőrségét. Elsősorban az itt élő emberek közbiztonsággal kapcsolatos elvárásainak akar megfelelni.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Vohlmann György

– Mi ösztönözte arra, hogy a fővárosi magas beosztást feladja és visszajöjjön Dunaújvárosba?

– Huszonhat éve élek Dunaújvárosban. Az elmúlt tíz évben, amit a fővárosban munkával töltöttem, mindvégig dunaújvárosi maradtam. Ingáztam, illetve kétlaki élet volt ez nekem és a feleségemnek is. Amikor kapitányságvezetőként szóba került a személyem, örömmel vállaltam.

– Dunaújváros közgyűlése nem támogatta a kinevezését. E barátságtalannak tűnő gesztus megtörte az Ön lendületét?

– Szakmai téren egyáltalán nem okozott törést. Viszont érzékeny ember vagyok, mindaddig bántott, amíg ki nem derült számomra, hogy elvi kérdés volt a háttérben. Az önkormányzat vezetői ki akarták fejezni nemtetszésüket, amiért nem kérdezték meg őket az előző kapitányságvezető leváltásakor. Megnyugodott a lelkem, hiszen nem a személyem ellen volt kifogás. 

– Rendeződött a kapcsolata az önkormányzattal?

– Bízom benne, hogy kiegyensúlyozott és jó lesz a kapcsolatunk. Együttműködünk a belvárosi és a Római körúti rehabilitációs projektek megvalósításában. Úgy vélem, sem a rendőrség, sem a város nem engedheti meg, hogy rossz viszonyban legyenek egymással. 

– A közgyűlés részéről is gesztus, hogy múlt héten, a költségvetés elfogadásakor jelentős összeget különítettek el a közbiztonságra.

– Ezt mindenképpen pozitív jelzésnek tekintem, bár a képviselők az elmúlt években is mindent megtettek a rendőrség támogatása és a térfigyelő kamerarendszer fejlesztése érdekében. Tudja mindenki, hogy a közbiztonság milyen fontos, és nem lehet ebben a munkában a 
rendőrséget magára hagyni. 

– Egyébként sincsenek egyedül, hiszen a polgárőrségek sokat segítenek. Számít a munkájukra?

– Most már mind a tizennyolc településen van körzeti megbízott, ők példás kapcsolatot ápolnak a helyi polgár-őrökkel, akik pontosan ismerik a helyi sajátosságokat, kezelik a problémákat, nagyon aktívak. Mindenképpen számítok munkájukra, a kollégáimnak tekintem őket. Dunaújvárosban még bizonyos területeken fokozni lehetne a polgárőri jelenlétet, szívesen ajánlottam fel segítségemet a toborzásban. 

– A pentelei lakossági fórumon egyértelműen megfogalmazták az emberek: nem érzik biztonságban magukat. Ez valós probléma?

– Volt egy időszak, amikor ugrásszerűen megnőtt a betörések száma, amit rosszul éltek meg az emberek, de ez lezárult. Nem gondolom, hogy Dunaújvárosban rossz a közbiztonság. Minimális az erőszakos bűncselekmények, rablások száma, de nyilván másként vélekedik az a lakó, akihez betörtek. Szeretném, ha a felderítési mutatóink javulnának, minél több bűncselekménynek megtalálnánk az elkövetőjét. Ehhez el kell érnem egyfajta szemléletváltást. A bűnügyeseknek eredményeik ellenére még javítaniuk kell a felderítésen. Ebben, valamint a bűnmegelőzésben nagyon sokat segíthet a közrendvédelmi osztály. De a lakosságnak is mellénk kell állnia, jelzésekkel segíteni a munkánkat, és számítunk az önkormányzatnál, az intézményeknél dolgozókra, a polgár-őrökre is. Ha jó a bűnmegelőzés, akkor kevesebb lesz a bűncselekmény, és a kevesebb ügyre jobban tudnak összpontosítani a nyomozók. Az egyik kollégám például most negyvennégy ügyön dolgozik, így nehéz eredményt felmutatni. Megelőzés, ügyszámcsökkentés, konstruktív együttműködés, jó felderítés – ezek a fő irányok. 

– Szívesen dolgozik a dunaújvárosi csapattal?

– Igen, nagyon. Jó képességű kollégákkal találkoztam a kapitányságon. A szakmai tapasztalat néhol még hiányzik, de idővel arra is szert tesznek a fiatalok. Kiváló a hozzáállásuk, egyre javul a felkészültségük, a vezetői garnitúrában pedig vannak húszéves tapasztalattal rendelkezők, ami nagy dolog. 

– Kiemelt rendőrkapitányság a dunaújvárosi. A feladatokhoz megfelelő munícióval rendelkeznek?

– Hét hivatásos és egy közalkalmazotti státuszt kaptunk pluszban, és nagyobb hangsúlyt fektettek a bűnügyi területre azzal, hogy létrehozták a nyomozó és a vizsgálati osztályt. Ezen kívül kapitányságvezető-helyettesi posztot is kaptunk, amit a bűnügyi osztályvezető tölt be. Többletfeladattal nem jár, mert az illetékességi terület és annak szervezeti felépítése maradt a régi, tulajdonképpen a létszámnak és a megyei jogú városi rangnak szól a kiemelt kapitánysági fokozat. Ercsibe a nap huszonnégy órájára nagyon komoly készenléti rendőri erőt kaptunk, és ez igaz most már Dunaújvárosra is, tehát a ki-emelt szintnek köszönhetően rendszeresen olyan jelentős rendőri jelenlét van e pillanatban is a városban, amit még komoly létszámemeléssel sem tudnánk biztosítani. Remélem, ezt érzékelik az emberek is, hiszen elsősorban a lakosság közbiztonsággal kapcsolatos elvárásainak akarok megfelelni. Azon fogok tevékenykedni, hogy legyen állandó rend-őri jelenlét az utcákon, javuljanak a felderítési mutatók, érezzék jól és biztonságban magukat az itt lakók.


Szakmai előmenetel

Nagy Zoltán 1985-ben szerelt fel a rendőrséghez, Dunaújvárosban 1988-ban egyenruhás járőrként kezdett, majd bűnügyi technikusként, ujjnyomat szakértőként, nyomozóként dolgozott. 

A kilencvenes évek elejétől a kapitányság bűnügyi technikai alosztályának vezetője volt. Kisebb kitérőként a paksi bevetési egység következett, majd a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő alosztályának vezetője volt. Fővárosi pályafutása 2001-ben kezdődött: hat évig dolgozott a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság osztályvezetőjeként, főosztályvezető-helyetteseként, és 2008-ban a Nemzeti Védelmi Szolgálat területi főosztályának vezető helyettese lett.

Tavaly december elsején jött vissza dolgozni Dunaújvárosba, előbb megbízott, idén február 16-tól pedig kinevezett rendőrkapitányként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!