Hírek

2013.03.04. 15:56

Húszmilliárdnál is több pénzt kapott Dunaújváros

Dunaújváros - Tíz év alatt összesen nem történt annyi minden Dunaújvárosban, mint az elmúlt néhány hónapban - hangzott el azon a tegnapi sajtóreggelin, amelyre Cserna Gábor polgármester és dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott hívta meg a média helyi képviselőit.

Körmendi Erzsébet

Az elmúlt hónapok gyors összegzése szerint: a kormány most átvállalt 11 milliárd forint adósságot, decemberben kapott Dunaújváros 1,5 milliárd forint készpénzt, a kórház négymilliárdos fejlesztése elkezdődött, a belváros rehabilitációjára közel kétmilliárd forintot, a Római körútra 1,2 milliárd forintot, a táborállási partfal stabilizációjára egymilliárdot költhetünk idén,  ami több mint húszmilliárd forint  és csak a milliárdokat soroltuk, az ötven és százmilliós tételeket nem is említettük. 

-   Soha ilyen nagy összegű pénz nem folyt be ennek a városnak a kasszájába, és soha ekkora fejlesztést nem indítottunk. Azért  lehetett ekkora adósságot elengedni, mert van mögötte teljesítmény. Huszonhárom éve politizálok, de a legszebb pillanat most volt, amikor átadhattam a megállapodást a 11 milliárd elengedéséről   -hangsúlyozta dr. Dorkota Lajos.

-   Mi volt korábban? Megépült a Hankook. Azon kívül legfeljebb a multi üzleteket lehet megemlíteni, ám az utóbbi nem számít túl nagy dicsőségnek  - tette hozzá Cserna Gábor polgármester, és  visszaadta a szót a kormánymegbízottnak, aki a fejlesztéseket sorolta:

- A Dunaferr helyzete a külföldi tőke miatt bizonytalan, ezért a kormány úgy döntött, minden segítséget megad Dunaújvárosnak, amit csak tud. Mellette zajlik a Dunaferr helyzetének rendbetételi folyamata, és bízom benne, két-három hét múlva már erről is tudunk konkrétumot mondani. A háttérben elkezdett munkánk eredménye szintén napok kérdése: kormánydöntést várunk a stadion befejezéséről, két ütemben. Az első annyit jelentene, hogy szerencsés esetben június végéig NB I-es mérkőzések megrendezésére alkalmas, világítással ellátott új füves pályánk lesz. Szeretnénk, ha a Felcsút nálunk játszana ősszel, amíg a stadionjuk elkészül. 

A Vidám Park átépítésére napokon belül talán már a szerződést is megkötik, sportpályák és kiszolgáló egységek épülnek ott, és a szabad strandra is van fejlesztési elképzelés.

- Múlt héten tárgyaltam a belügyminiszterrel és a Pálhalmai BV parancsnokával arról, hogy a korábbi Dóra-területen szeretnénk egy ifjúsági és sportlétesítményt kialakítani, amelynek első üteméhez a kerékpárutat már tervezzük és a kivitelezőket keressük. Ha az adósságrendezés folytatásában jól tárgyalunk, akkor olyan kicsire zsugorodik a tartozás, amit észre sem veszünk. Ugyanis a Hankook harmadik ütemű bővítéséről is tárgyaltunk, a tervezés elkezdődött, és ha megvalósul, annak a többletadóbevétele bőven elég lesz a maradék hitelek törlesztésére. Tehát tényleg nullás költségvetésű városban élhetünk, amit utoljára 1996-ban modhattunk el - hangsúlyozta Dorkota Lajos.

Cserna Gábor szerint a Koreai Köztársaság nagykövetével egy hónappal ezelőtt ismét tárgyaltak Gombos István alpolgármesterrel közösen: egy, a gumiabroncsgyártástól eltérő profilú meghatározó dél-koreai cég érdeklődik térségünk iránt.  A megbeszélés nemcsak protokollszinten marad, jövő szerdán a nagykövetségen folytatódik az egyeztetés, és reményeink szerint egy jelentős munkahelyteremtő beruházás települ le jövő év elején városunk környékén. A kormányzati figyelem, a miniszterelnök és a Hankook közötti stratégiai megállapodás nagy hatással voltak a koreai kapcsolatok elmélyülésére - tette hozzá a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!