Hírek

2013.02.10. 07:07

„Megjöttek a magyar cigányok” - egy csomagot vihettek, fagyos vagonok vitték őket

Pusztavám - A kitelepítésre emlékeztek szombaton Pusztavámon. Az 1948. február  10-ikén történt tragédia emlékére emlékművet avattak. Az ünnepségen pár idősebb, a borzalmakat átélt polgár könnyekkel küszködve emlékezett. Merkatz László polgármester szerint a politikusoknak, akik az Ország Házában a kollektív bűnösségre hivatkozva meghozták e kitelepítésről rendelkező döntéseket, bocsánatot kellene kérniük – akár itt, a bányászváros emlékművénél.

Klecska Ernő

Az antifasiszta koalíció nagyhatalmainak Potsdamban megtartott konferenciája (1945. június 17-augusztus 2.) döntött a Magyarországon élő németek Németországba való áttelepítéséről. 1945 őszétől mind gyakoribbakká váltak a „svábok” kitelepítését előkészítő intézkedések. A Fejér megyében élő németek Németországba történő áttelepítése alig több mint két esztendő alatt zajlott le.

A kitelepítésre a potsdami határozat mellett a földosztás gyakorlati végrehajtásával párhuzamosan kibontakozó belső telepítési mozgalom és a csehszlovák lakosságcsere-egyezmény is hatott, amelynek értelmében a felvidéki magyarokat Magyarországra telepítették át – ez utóbbi esetben a felvidéki magyarokat kiáltották ki kollektív bűnösnek. Ezekre emlékezett beszédében a polgármester. - 65 évvel ezelőtt, statáriumra hivatkozva, hajnalban tépték fel az ajtót a rendőrök. Mindenki csak egy 30 kilós csomagot készíthetett össze, saját kocsikkal kellett a szomszédos Mórra menni, ahol fűtetlen, némi szalmával bélelt, hideg tehervagonok várták a később nem egyszer szétszakított családokat. Amikor megérkeztünk, ott sem fúvószenekar fogadott minket, hanem az, hogy megjöttek a „magyar cigányok”, s nagyon sokáig tartott, amíg sikerült bizonyítani, hogy dolgos, rendes emberek vagyunk – emlékezett könnyeivel küszködve Macher János, aki a rendszerváltás után, már nyugdíjasként, hazatért és sikeres vállalkozást indított útjára rokonaival.

Fotó: Pati-Nagy Bence

- A megemlékezés azért is fontos, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló – tette hozzá. A kitelepítettek Kelet-Németországba kerültek, de sokan a befogadó Geretsriedben találtak otthonra. (A város képviseletében a mostani ünnepségen is több részt vettek az ünnepségen.). Később a két helység között partner-települési, majd a két evangélikus közösség között testvér-gyülekezeti kapcsolat alakult ki. 1945 tavaszától Fejér megyében németellenes közhangulat uralkodott. Különösen azokban a falvakban volt ez megfigyelhető, ahol a német nemzetiségűek száma jelentős volt. Felizzott a magyar-német ellentét, s ez nemcsak a volksbundosok, az SS alakulat tagjai ellen irányult, hanem általában a németek ellen – derül ki a levéltári adatokból. A kitelepítést a Nemzeti Parasztpárt és a Magyar Kommunista Párt együtt szorgalmazta.

Az előzményekhez tartozik, hogy 1939-től 1942-ig épültek ki a Volksbund Fejér megyei szervezetei. 1939-ben Vértesacsán, 1940-ben Móron és Pusztavámon, 1941-ben Bakonysárkányban, Bakonykútiban, Balinkán, Diósdon, Etyeken, Gánton, Hercegfalván, Isztiméren, Száron, Újbarokon, Nadapon és Vértesbogláron. A Volksbund létrejötte nemcsak a német nemzetiségűeket osztotta meg. Felizzott a magyar-német ellentét, néhány esztendő alatt olyan helyzet alakult ki, hogy a megyei adminisztráció és a római katolikus egyház is élesen reagált. Az egyház a KALOT mozgalomban látta azt az erőt, amely eredményesen szállt szembe a Volksbund ifjúsági tagozatával, a megyei adminisztráció pedig a gazdakörök támogatásával teremtett ellenpólust.

A kitelepítés végrehajtására a potsdami konferenciát követően került sor. 1945. december 29-én jelent meg a magyarországi német lakosságnak Németországba történő áttelepítéséről szóló kormányrendelet. Eszerint „áttelepülni köteles az a magyar állampolgár, aki az utolsó népszámlálási összeírás alkalmával (1941) német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek vallotta magát, vagy aki magyarosított nevét német hangzásúra változtatta vissza, továbbá az, aki a Volksbundnak vagy valamely fegyveres német alakulatnak (SS) tagja volt”.

A Mór és térségében élőket elkerülte a kitelepítés első szakasza. Közel egy esztendőn át szünetelt ezután Fejér megyében a németek kitelepítése, amikor újabb külső tényező, a szlovákiai magyarok erőszakos áttelepítése vetette fel a németek, most már a Mór és környékén élők kitelepítését. Fejérben ez Mórt, Bakonykútit, Bakonysárkányt, Balinkát, Gúttamásit, Isztimért és Pusztavámot érintette, 1948 februárjától április közepéig tartott a kitelepítés. Mórról 1349, Isztimérről 346, Pusztavámról 611, Bakonykútiból 31, Gúttamásiból 9, Balinkáról 57 személyt telepítettek ki – emlékeztek a szónokok.

 

 

Shvoy Lajos székesfehérvári megyés püspök a magyarországi német lakosság áttelepítését tartalmazó kormányrendelet megjelenését követően William S. Key vezérőrnagyhoz, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság amerikai képviselőjéhez fordult, s aggodalmait, a rendelet igazságtalanságait és jogtalanságait összegezte levelében. "Mindenki igazságosnak és jogosnak tartja, hogy aki hűtlenséggel vétett a magyar haza ellen, amely immár többszáz éve otthont nyújtott és kenyeret adott a betelepített német kisebbségnek, bűnhődjék. De nem egyeztethető össze sem az igazsággal, sem a szabadsággal, hogy ártalmatlan embereket a legsúlyosabb büntetéssel sújtsuk csak azért, mert ilyen vagy olyan nemzetiségű, ilyen vagy olyan anyanyelvű" - összegezte véleményét annak az egyházmegyének a püspöke, akinek a fennhatósága alá tartozó római katolikus egyházközségek több mint egyharmadát közvetlenül érintette a hivatkozott rendelet (a Székesfehérvári Római Katolikus Egyházmegyéhez tartoztak a Pilis-hegység környéki németek lakta települések is). A németek egy részének elűzése ellen tiltakozó Shvoy Lajos fellépésének csupán az lett az eredménye, hogy az amerikai hatóságok biztosították az áttelepítettek lelki gondozását és emberséges fogadtatásukat Németország amerikai megszállási övezetében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!