Hírek

2013.02.26. 19:11

KO a Bartókban!

Dunaújváros - Különleges közönségtalálkozót tartanak március 5-én a Bartókban. A Kritikus Órán színészek, ítészek és a közönség együtt veséznek ki egy előadást.

Szabó Szabolcs

A Színházi Kritikusok Céhe hosszú múltra visszatekintő szakmai szervezet, amely a rendszeres színikritikusi tevékenységet folytató szakemberek legfőbb és egyetlen hazai érdekvédelmi-képviseleti szerve. A több mint félszáz tagot számláló társadalmi egyesület tagjai között épp úgy megtaláljuk szakfolyóiratok főszerkesztőit, vezető napilapok színikritikusait, jelentős kulturális portálok szerkesztőit, újságíróit, mint a fiatal, pályájuk elején járó tehetséges szakírókat.

A Sirályt szedhetik ízekre a kritikusok (Fotó: DH)

A fenti bekezdésben foglaltak a Színházi Kritikusok Céhe névre hallgató szervezet önmeghatározása. Az ítészek különítménye, egy KO (Kritikus Óra) erejére a jövő héten Dunaújvárosba érkezik, hogy egy rendhagyó közönségtalálkozó keretében mondjon ítéletet a Bartók február elején debültált darabjáról, a Sirályról. A kritikusok a A Bartók Kamaraszínház meghívására érkeznek,  a  beszélgetést pedig  Sándor L. István kritikus vezeti majd.

A komoly múlttal rendelkező, és az évente kiadott színházi díjairól ismert szakmai szervezet, a Színházi Kritikusok Céhe éppen  nagy hangsúlyt helyez a színházakkal és közönséggel való kommunikáció erősítésére. E szándék megvalósításának egyik formája a Kritikus Óra címet viselő programsorozat. A KO nem más, mint egy adott előadást követő, a céh tagjai által moderált szakmai beszélgetés, amelyen részt vesznek az alkotók, előadók is. A beszélgetésen természetesen a közönség is kérdezhet, sőt, ha kedve tartja válaszolhat is a kritikusok által feltett kérdésekre.

Az első, de remélhetően nem utolsó színházi KO-t március 5-én, a Sirály című előadás után rendezik.

Ha már kritika... A tavalyi évhez hasonlóan a teátrum ismét meghívást kapott a kortárs magyar dráma talán legfontosabb seregszemléjére, a debreceni DESZKA fesztiválra. A Bartók ezúttal az ősszel bemutatott Pimpáré és Vakvarjúcska című zenés kalanddal jelentkezik a Csokonai színház által rendezett mustrán. A Pimpáré március 1-én, pénteken lesz látható a DESZKA-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!