Hírek

2013.02.20. 15:28

Kéthetes ellenőrzéssorozat kezdődött a nemdohányzók védelmében

Dunaújváros – Újabb ellenőrzési akciót indított a megyei népegészségügyi szolgálat a nemdohányzók védelmében. Az ellenőrzések hétfőn kezdődtek.

Körmendi Erzsébet

Az országosan összehangolt vizsgálatok két héten át, február 18-tól március 3-ig tartanak Dunaújváros térségében is, a szakemberek ellenőrzik a Nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársai nem a bírságolni akarnak, hanem felhívni a figyelmet a szabálytalanságokra, azok megelőzésére.

Dr. Pásztor László, a népegészségügyi szolgálat egészségfejlesztési osztályának vezetője szerint múlt év végén a nemdohányzó óvodáknak írtak ki pályázatot, mert meggyőződésük: ha a gyerek azt látja, hogy az óvónő vagy a dajka dohányzik a kapu mellett, azt hiheti, ez a helyes magatartás, és hamarább nyúl a cigihez, amint az a társa, aki jó példát lát. Ellenőrzéssel fokozzák a hatékonyságot. A tavalyi akciók beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a fokozott hatósági jelenlét azokat is elriasztja a szabálysértéstől, akik egyébként önszántukból nem tartanák be az előírásokat. A felügyelők 2600 helyszínen jártak, elsősorban a munkahelyeken voltak, de gyakran meglátogatták a szórakoztató vendéglátó egységeket az esti, éjjeli órákban is. Harminchat helyen kellett intézkedniük, de csak kilenc bírságot szabtak ki tiltott helyen cigizés miatt. Március 3-ig újabb ellenőrzésre lehet számítani a munkahelyeken és a vendéglátóipari egységekben egyaránt a nemdohányzók és az egészség védelme érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!