Hírek

2013.02.21. 19:29

A rendőrség új főkapitánya nem érzelmi alapon hoz döntéseket

Papp Károly vezérőrnagyot február 4-én nevezték ki az Országos Rendőr-főkapitányság élére. A rendőrség új vezetőjét több mint hat évig volt Fejér megyei főkapitány létszámról, közbiztonságról, fejlesztésekről kérdeztük.

Kovalcsik Katalin

Papp Károly  tábornok pályája során  több poszton is felelősségteljes feladatokat látott el, vállalt fel (Fotó: Lovász Lilla)

- Az új vezetőhöz szóló első kérdés mindig az, tervez-e személycserét?

- Az első eligazításon először arról biztosítottam a vezető kolléganőket, kollégákat, hogy velük kívánok dolgozni, és ne a sajtóból tudják meg, hogy számítok rájuk.

- Tavaly befejeződött a rendőrség átszervezése, Önnek jelentős feladata volt ebben.

- Többek közt nekem is. Objektív mérőszámok alapján a miniszter és az országos rendőr-főkapitány értékelte az egyes rendőri szervek munkáját. Az értékelés a megyei rendőr-főkapitányságokra, a budapestire, a rendőrkapitányságokra és a határrendészeti kirendeltségekre vonatkozott. Az értékelés a vezetők által ismert szempontrendszer alapján történt. Azt is tudták előre, ha valahol problémákat tapasztalunk a hatékonyságban, annak személyi konzekvenciái is várhatóak.

- Az értékelések világossá tették Magyarország bűnügyi helyzetét. Milyen állapotban van biztonságunk?

- Meg kell nézni azokat az elemeket, amelyek a legjobban befolyásolják a lakosság biztonságérzetét. Ide tartoznak a személy ellen elkövetett bűncselekmények, a vagyon elleniek és a közterületen elkövetett jogsértések. Ezt a három nagy kategóriát kell vizsgálni. Fejér megyei a példa: a regisztrált bűncselekmények száma tavaly 2011-hez viszonyítva nagymértékben növekedett.  E mögött egy közel 13 ezres csalássorozat húzódik meg. Ennek a hatása a megyében élők biztonságérzetére sokkal csekélyebb, mintha a betöréses lopások, a rablások, a garázdaságok miatt lenne kiugró a bűncselekmények száma. Az országban összességében ez a három kategória az elmúlt években csökkenő tendeciát mutat. Ez a kriminálstatisztikai része az értékelésnek, de ennél sokkal fontosabb, milyen a polgárok szubjektív biztonságérzete. Az Országos Rendőr-főkapitányság 2011-ben és tavaly megkereste a 3175 önkormányzatot. Azt kértük, kérdőíven értékeljék településük közbiztonságát. Tavaly 77,3 százalékuk válaszolt. Ez óriási minta arra, hogy érdemi következtetéseket vonjunk le a válaszokból. A megszületett érték 4,1-es. Sok mindent mértünk: elégedettek-e a rendőrrel, a bűnmegelőzési tevékenységgel, a reagálással, a közterületi jelenléttel. Azt is megnéztük, mely településeken a legalacsonyabbak az értékek. Az érintett főkapitányoknak február 28-ig ki kell dolgozniuk egy intézkedési tervet ezekre a területekre. Párbeszédet kell folytatnunk az önkormányzatokkal, iskolákkal, civil szervezetekkel, az egyházakkal, hogy minél nagyobb körből merítsünk információkat, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a közrend, közbiztonság érdekében.

- Fejér megyében Ercsi problémái mindig szóba kerülnek.

- Szinte minden megyében vannak problémás területek. Február 1-jén volt a bizottsági meghallgatásom, másodikára virradóra Ercsiben kiemelt súlyú rablást követtek el. Arra kértem a megyei rendőr-főkapitányt és a Készenléti Rendőrség parancsnokát, hogy azonnal vezényeljenek megerősítő erőt a városba. Nem két-három napra, hanem huzamosabb időre. Február 3-án felhívott Ercsi város polgármestere és köszönte az intézkedést. Azért mentünk, hogy a tisztességes többség érdekében jobb közbiztonságot biztosítsunk, hogy megnyugodjanak a kedélyek.

- Mekkora az állomány átlagéletkora jelenleg, vannak még tapasztalt rendőreik?

- Az átlagéletkor 33 év. A tiszthelyettesek, a derékhad, akik megjelennek a közterületen, 26 évesek. Ők tanultak, felkészültek, tettre készek, jól akarják végezni a hivatásukat, de hiányzik a tapasztalatuk. A rendőri szervek vezetőinek többet kell foglalkozniuk a fiatal állománnyal, jobban el kell igazítani őket az életben. Ez időigényes és felelősségteljes munka, de nagyon megéri. A továbbképzések rendszeresek, de a hangsúlyokat máshová kell tenni, a metodikán változtatni.

- Létszámgondjaik mennyire befolyásolják a munkát?

- A létszámra egyetlen példa, 2010 január 1-jén 2323 tiszthelyettes hiánya volt a rendőrségnek, idén január elsején 807, de 669 tiszthelyettes még tanul. Az elmúlt években jelentősen emelkedett a végrehajtó állomány száma, fejlesztettük a Készenléti Rendőrséget, kialakítottuk a vidéki bevetési osztályokat. Idén január 31-én az országban 3400 körzeti megbízotti státusz volt, a feltöltöttség 99,6 százalékos. A gépkocsizó járőrök szolgálati idejük 50 százalékát kocsin kívül töltik, ha nincs egyéb feladatuk. Semmi nem tiltja, hogy beköszönjenek a postára, az egyszemélyes üzletbe. A párbeszéd kezdeményezése fegyelem, hozzáállás kérdése.

- Milyen fejlesztések várhatóak az idén?

- Folytatjuk a gépjárműprogramot  1750 új gépkocsi érkezik, az informatikai fejlesztést, létrejönnek az úgynevezett tevékenység irányító központok, rövidítjük a reagálási időt. Hogy az idén mely kapitányságok, őrsök épületfelújítása lehetséges, ezen dolgozunk.

 

Papp Károly 1960-ban Szombathelyen született. A Kossuth Lajos Katonai Főiskola határőr tiszt és pedagógus szakát 1983-ban, a Rendőrtiszti Főiskolát 93-ban fejezte be. A Győr-Moson-Sopron, a Vas megyi főkapitányságon dolgozott. Fejér megye főkapitányának 2000-ben nevezték ki, 2011-től miniszteri biztos, tavaly júliustól a rendőrség átszervezéséért felelt, szeptembertől az országos főkapitány általános helyettese. Kitüntetései: a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje katonai tagozat, Szent György Érdemjel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!