Hírek

2013.01.21. 20:57

Otthonunk – babákkal

Dunaújváros – Látványos és érdekességek sokaságát rejtő kiállítással jelentkezett hétfőn délelőtt az Aranyalma Óvoda. Vikingektől a múlt századi esküvőkig...

Szabó Szabolcs

Borbély Zoltán gyűjteményét a szülők és az intézmény dolgozói tették teljessé. Állandó kiállítóhelyet érdemelne az óvodában látható gyűjtés

Meglehetősen ritkán ébred úgy az ember, hogy babakiállításra szólítja napi programja. Velünk héfőn éppen ez történt, a végén pedig örömmel távozhattunk. Az Aranyalma Óvodában szíves vendéglátás fogad. Gyülekező pedagógusok és érdeklődők tömörülnek a kiállítás bejárata előtt. Mi pedig felidézzük a kiállításnak otthonul szolgáló háztól kapott információkat. „Óvodánk a város szívében, de csendes, autóforgalomtól elzárt, igazi zöldövezetben, a Duna mellett, az egyik legszebb őspark közepén helyezkedik el. Hatalmas udvarunk van, amelyben sok-sok fajáték biztosítja a változatos játékot.

Az egy emeletes, családi ház jellegű épületet 1997. szeptemberében vehették birtokba a 3-7 éves gyermekek. Az eredményes munkát szakemberek segítik: gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus, logopédus. A gyermekek ellátásában négy dajka, három konyhai dolgozó vesz részt, valamint egy udvaros gondoskodik a barátságos játszó udvar rendben tartásáról.” – írja magáról a kiállítást vendégül látó intézmény, és tény, nagyon takaros, rendezett helyre érkezünk. A meglepetés pedig tovább tart, amikor a köszöntő után a szervezők betessékelnek a kiállítóterembe.

Ámulunk. Hol egy viking hölgy, hol egy komplett, a századelőt idéző életkép fogad. Remekül szórakozunk és a kiváló gyűjtés közben belebotlunk jónéhány igazi csemegébe is. Például egy 1871-ben sajtó alá rendezett nevelésügyi értekezésbe, vagy egy, szintén az említett időszakból származó oktatási gyűjteménybe. Nézelődünk és szemléljük, hogy egy szépen megtervezett kiállítás közepén poroszkálunk. Hol egy esküvői életkép elevenedik meg előttünk, hol egy szép egykori idilli polgári szoba mását látjuk az Aranyalma Óvoda kiállítótermében. A jelenlévők közül többen a gyűjtőt faggatják, aki nem rest beismerni, hosszú évek temérdek munkája fekszik az óvodában látható gyűjtés szépen kimunkált tárlatában. A valóban rendkívüli babaszemle minden hétköznap várja érdeklőit. Tárlatra fel!

Ezek is érdekelhetik