Hírek

2013.01.02. 18:49

Így fizetünk 2013-ban

Dunaújváros - Vegyes csomaggal vágunk az évnek. Államilag szabályzott rezsicsökkentés, részben a lakosságra áthárított különadók, nyugdíj és minimálbér emelés. Így fizetünk 2013-ban.

MTI

Még mielőtt áttekintenénk, hogy mi is vár a bevételi és a fizetési oldalon a lakosságra, érdemes két, a mindennapokat nagyban meghatározó és január 1-től életbe lépő változásról említést tenni. Az év első napjától állami kézbe kerültek az eddig önkormányzati fenntartásban lévő köznevelési intézmények: általános iskolák, középiskolák, szakképző intézmények és  kollégiumok, valamint a pedagógiai szakszolgálatok. Az itt dolgozó pedagógusok munkáltatója pedig a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ lett.

A háromezer főt nem meghaladó településeken az állam az intézmények fenntartásával kapcsolatos terheket és feladatokat is magához rendelte, a nagyobb településeken, így Dunaújvárosban is az önkormányzatnál a működtetői szerepkör, azaz a város fizeti például a rezsiköltségeket és az állagmegóvást biztosító karbantartási munkálatok költségét.

 

A kormány szerint az idei infláció nem haladja meg az 5,4 százalékot, ehhez igazították a nyugdíjemelést is. A benzin péntektől drágul (Fotó: Vohlmann György)

Szerdán nyitottak a járási hivatalok is. A 198 járáshoz főként azok az államigazgatási ügyek és feladatok kerültek, amelyek eddig is központi elbírálás, ügyintézés alá estek (A járási hivatalokban elérhető szolgáltatásokról és ügyintézésről később   számolunk be részletesen - a szerk.).

Szintén az év elejétől 5,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, a kormány ígéretéhez híven, az emeléssel sikerül megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Mindehhez az kell, hogy az idei évre tervezett infláció ne haladja meg 5,4 százalékot. A gazdasági tárca várakozása akár még be is jöhet, ám ehhez elengedhetetlen, hogy a tavalyi év második félévében igencsak megugró élelmiszerárak ne emelkedjenek tovább drasztikusan

.Az inflációs várakozást erősítheti, hogy a kormány decemberi döntésének értelmében tíz százalékkal csökkenhet a háztartások rezsikiadása, azaz csökken a távhő, az áram és a gázszolgáltatás díja. Döntés született arról is, hogy január 1-től 5,4 százalékkal nő majd a minimálbér bruttó összege. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minimálbért keresők a tavalyi  60 915 forint helyett 64 190 forintot vihetnek haza. A szakmunkás minimálbér esetében ez azt jelenti, hogy a tavalyi  70 740 forint után 74 670 forint lesz a legkisebb adható bér.

Számos új adó karrierje is elindult elsejétől. Itt van például a tranzakciós illeték, amelyet számos pénzforgalmi tevékenység után fizetnünk kell majd, így az automatánál történő készpénzfelvételkor, vagy aktuális hitelünk törlesztésénél. Várhatóan drágul majd a cigaretta és szeszes ital is. Az alkohol jövedéki adója ugyanis  tizenöt  százalékkal nőtt és mindez az árakban is vastagon megmutatkozik majd. Hogy pontosan mikortól, azt lehetelen megjósolni. A kereskedők egy része rendesen feltankolt az év utolsó harmadában, így lehet, hogy csak tavasszal lesznek érezhetőek a változások.

Akár a hazai fogyasztási szokásokat is befolyásolhatja, hogy júliustól jönnek a Nemzeti Dohányboltok, amelyek kizárólagos jogot kapnak a dohánytermékek árusítására.   A piaci jóslatok szerint még ez évben jelentősen megemelkedhet a dohánytermékek ára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!