Hírek

2012.11.22. 19:24

Az ember melegségre vágyik

Mezőfalva - A címbeli megállapítás Örkény István egyik egyperces novellájából származik. Kétségtelenül általános érvényű. De sokan, sokfelé nem tudnak érvényt szerezni ilyen vágyaiknak...

Pekarek János

Mezőfalván a Szent István utca egyik családi házában él az özvegy és nyugdíjas Horváth Istvánné. Férje tizenegy éve, munkanélküli mezőgazdasági dolgozóként halt meg agyvérzésben. Azóta csak egyre rosszabb... - fogalmazza meg helyzetét Horváthné.

Harmincöt évet dolgozott Mezőfalva-Sismándon, a  gazdaságban takarítónőként. Dolgozott a Vadex erdészetében: favágóként (!), majd a dunaújvárosi vasműben váltótisztítóként. Idén júliusban ment nyugdíjba, 42 évi munkaviszony után, havi hetvenötezer forint nyugdíjjal.  Felnőtt, a vasműben hegesztő  fiával és tizenötéves unokájával él a családi házban  fázva. Tüzelője még csak lenne egy-két hónapra való.Nagyobb baj, hogy a tűzrevalót nincs miben  elégetni.

Horváth Istvánné és unokája régi családi házukban: fáznak, mert át kellene építeni a fűtési rendszert  de még közösen sincs erre pénz (Fotó: Vohlmann György)

Újrakezdem. Még nagyobb baj, hogy nincs miből megjavítani-kiépíteni a ház fontosabb helyiségeit fűtő,  cserépkályhába épített forróvízkazánt és a csatlakozó csővezetékeket. Nincs rá pénze. Fiával és lányával együtt sem. Lánya gyereke a tizenöt éves Gábor, aki két éve él vele Mezőfalván. A fiú Fehérváron tanul villanyszerelőnek  és Sárbogárd-Kislókról, ahol szüleivel lakik, megoldhatatlan a napi ingázás az iskolába.

Horváthné lánya, azaz Gábor anyja is munkanélküli. Három éve. Gábor apja targoncás a sismándi gazdaságban  - súlyos betegsége ellenére is. Pénz így sincs elég.  Tavaly elkezdték a cserépkályhára épülő fűtési rendszer kiépítését. Nem készült el. Van ugyan egy gázkonvektor, de a gázszámlát fizetni eleve nincs reményük. Ezért próbálkoztak az olcsóbbnak tűnő cserépkályhás tervvel. Elfogyott a pénz.
Tanulságos, miért. Horváthné többedmagával, hitelre vett egy gyógyászati berendezést. Egyedül ragadt benne az ügyben. Újabb hitelt kellett felvennie, hogy fizethesse az előbbi hitelt. Ám elcsúszott  azzal is, amikor három hónapos késéssel kapta meg első nyugdíját. Most nyugdíja tekintélyes részét letiltják a tartozás miatt. Gyakorlatilag felnőtt fia fizetéséből élnek. És fagyoskodnak.

Lapunktól segítséget remél. Mondtuk, csak azzal segíthetünk, hogy közzétesszük történetét. Hátha.Beszéltünk Mezőfalva polgármesterével, Márok Csabával. Ő azt felelte: a faluban működik egy szociális bizottság, amely a rendkívüli segítségre szoruló emberekről dönt. Kéthetente ülnek össze. Mindig van ügyük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!