Hírek

2012.10.16. 06:42

Hitet adó zarándokhely

Sárszentágota - Hamarosan elkészülhet a településen az emlőbetegeknek vigaszt nyújtó Szent Ágota zarándokhely. Amit társadalmi munkában, összefogással hoztak létre a katolikus templom udvarán.

Miskei Anita

Hosszú évek óta tervezik már a településen egy zarándokhely kialakítását. Szent Ágota ugyanis a mellbetegek védőszentje, akinek tiszteletére Sárszentágota önkormányzata márványtáblát készíttetett. Talán kevesen tudják, de Szent Ágota a keresztény ókor leghíresebb szentjei közé tartozik. Előkelő családból származott. Décius császár üldözése alatt Quiniliánus helytartó feleségül kérte, de Ágota visszautasította azért, mert fogadalmával egész életét Krisztusnak szentelte. A helytartó kegyetlenül megkínoztatta. Néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia, de Ágotát nem tudták megtörni. Ekkor börtönbe vetették, ahol megjelent neki Szent Péter apostol, és nagy megerősítésben részesítette. A legenda megőrizte Szent Ágotának azokat a szavait, amelyeket bírája szemébe vágott, miután az szörnyű indulatában megcsonkíttatta.

- Még 2003-ban jártunk a budapesti Szent János Kórházban, ott találkoztunk Göblyös Péter professzorral, aki  emlőbetegekért küzdő szakorvosként felismerte, milyen erőt adhat a hit  - mondta Baranyák István, Sárszentágota polgármestere. Aki mindent megtett azért, hogy megvalósulhasson a zarándokhely.

- A katolikus templom udvarán helyeztük el  a Szent Ágota márványtáblát. A templom egyébként a római korban épült, s a török időkben elpusztult, majd 1740-ben Hiemer Sebestyén építtette újjá. Reméljük, valóban zarándokhellyé válik ez a hely - mondta a polgármester. A dombra épült templom, s a tövében álló felépítmény, mely óvja Szent Ágota márványtábláját, valóban idilli zarándokhely, ahol a betegséggel küzdők, s családtagjaik megnyugvást kaphatnak. Ebben hisz a település egésze, így Magyar József, a helyi általános iskola egykori tanára is, aki kutatja Sárszentágota történetét, s minden kapcsolatot kiépít, hogy segítsen a zarándokhely ismertté tételében. S hisznek a védőszentben mások is. A hely kialakítását ugyanis társadalmi munkában végezték, az anyagot, a téglát, s a térkövet az önkormányzat vásárolta meg, majd jöttek a helyi szakemberek, az ács, a kőműves, s a közmunkások. A héten elkészül a falazás, majd a térkövezés is. hamarosan pedig avató ünnepségre készülnek, melyre Göblyös Péter professzort is várják, s persze a betegséggel küzdőket is. Hisznek abban, hogy Szent Ágota itt a településen megnyugvást adhat  majd a betegeknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!