Hírek

2012.09.04. 08:16

Még száraz a tó medre

Soponya – A település legszebb része a kerti tó, melyet szabadidős központtá fejlesztenének. A száraz medret jövő tavaszra vízzel töltenék fel, s élővilággal népesítenék be, kedvezve a horgászoknak is.

Miskei Anita

Tavaly ősszel engedték le a település szívében álló kerti tavat, mert annak vízminősége olyan mértékben romlott meg, hogy azt klórozással, részbeni lecsapolással nem lehetett javítani. Komoly tervei vannak azonban az önkormányzatnak, legfőbb céljuk, hogy a régió legszebb és legkedveltebb pihenő parkjává varázsolják a kerti tavat, s annak környékét.

– A helyiek eddig is örömmel töltötték itt a hét végéket. Annak ellenére, hogy száraz a tómeder, itt vannak a soponyaiak, kerékpároznak, sétálnak is a mederben, partján nemrégiben nyár búcsúztató pikniket tartottak – mesélte Béndek József, a település polgármestere. Hozzátette, 1987-ben kotorták a tómedret, az elmúlt 25 évben azonban megromlott a vízminősége, az utóbbi időben már nem tudták megszüntetni a problémát.

– A tó élővilága szinte teljes egészében kipusztult, víze szennyvíz minőségű lett. Korábban a Zichy-kastély parkjában eredő Ludovika és Viktória forrás táplálta a tavat, mára azonban utóbbi teljes egészében elapadt, s a Ludovika sem jut el közvetlenül a tóig. Természetes csapadék lehet még a tó forrása, az utóbbi két év száraz időjárása nem kedvezett a tó vízszintjének. Azonban az idei száraz nyár segítségünkre volt, a tó medre ki tudott száradni, s a megszáradt, mérgező anyagokkal, gázokkal feltöltődött iszapot ki tudtuk kotorni a mederből – mondta Béndek József.

Kiemelte, 2,5 hektárnyi vízfelületen 30-35 ezer köbméternyi vizet lehet a tómederbe engedni, ehhez képest elenyésző mértékben maradt benne hal. Hiába telepítettek halállományt, az kipusztult.

– A következő időszakban a tó két partjára kitermelt iszapot kell lerakóhelyre szállítanunk, majd a megtisztított medret vízzel feltöltenünk, élővilággal benépesítenünk. Bízom abban, hogy a helyiek ebben segítségünkre lesznek, mindemellett pályázati forrást is keresünk a megvalósításra, a tó környékének rendbe tételére. Hiszen a terveink szerint ez egy szabadidős, turisztikai központként szolgálna a jövőben, ahol horgászok, csónakázni, piknikezni vágyók, vagy épp a kerékpárral érkezők pihenhetnek meg – mondta Béndek József. Aki szerint fontos lenne az utcabútorok mellett egy víznyerőhely és illemhelyiség kialakítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!