Hírek

2012.08.22. 17:44

Kevesebb pollen - A parlagfűnek sem kedvezett a szárazság

Velence - Rugalmasan, rövid idő alatt, eredményesen derítették fel a megye parlagfű szennyezettségét a helikopteres ellenőrzéssel. Kevesebb az allergiát okozó gyommal szennyezett terület.

Miskei Anita

Pálmai Ottó igazgató elmondta, idén kevesebb parlagfűvel szennyezett területet találtak, ami részben a száraz időjárásnak, részben a hatóság szigorú fellépésének köszönhető. Két hét múlva azonban ismét a magasba emelkednek, s a még felderítetlen részeken és a korábban szennyezett területeken végeznek szemlét.

- A parlagfű elleni védekezés  6-7 éve szigorú "játékszabályok" szerint működik. Amire szükség  van, hisz az országban él közel kétmillió allergiás ember. Igaz, nem csak a parlagfű váltja ki a kellemetlen betegséget - mondta el Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője.

Kiemelte, az ÁNTSZ mérőhálózatának pollencsapdáiban összegyűjtött eredmények szerint  ugyan magas a parlagfű pollenmennyiség, de ugyanolyan magas a kenderé, a csalán-, üröm-, libatopféléké is.

- Nem csak a parlagfű okoz allergiát. Senki sem vitatja, hogy parlagfű van hazánkban, de el kell mondani,  a Kárpát-medence ökológiai adottságai  kedveznek a parlagfűnek. Az egy biológiai tény, hogy ahol bármely biológiai ágens megtelepszik, legyen az gyomnövény, rovarkártevő vagy   gomba, és az ökológiai adottságok számára megfelelőek, akkor azt onnan kiirtani nem lehet. S a hazai adottságok  kiválóak a parlagfűnek, a talajunk nagy gyommag tömeggel rendelkezik. Ha most egyetlen szál parlagfű sem virágozna el, akkor is 45-50 évre megvan a parlagfű mag a talajban. Amerikai adatok szerint  50 évig csírázóképes ez a növény. Ezért is szükséges az allergiára gyakorolt hatását csökkenteni - fűzte hozzá Pálmai Ottó.

- Az utóbbi években a felvilágosító munka,  a hatóság szigorú fellépésének eredményeként kevesebb a terület, ahol a parlagfű fertőzés fellelhető. Mezőgazdasági felületeknél veszélyeztetettek a betakarított gabonatarlók. Idén részben a szárazság miatt nem jellemző, és a tarlókra vigyáznak is a gazdálkodók, gyorsan elvégzik a tarlóhántást. Kultúrterületeinken  még a napraforgó veszélyeztetettebb. Idén helikopteres felderítéssel 195 ezer hektáron  20 parlagfűvel fertőzött területet találtunk a megyében, amit növényvédelmi bírsággal sújtottunk,  elrendeljük a közérdekű kaszálást azokon a területeken, ahol nem kultúrnövényeket találni. Nem jellemző a tarlóterületek parlagfűvel borítottsága, 20 esetből 14-szer napraforgó táblán találtuk. A feldertés rövid idő alatt elvégezhető, a megye 2-3 nap alatt feltérképezhető. Régen  csak a megye egy részét tudtuk ellenőrizni - mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!