Hírek

2012.06.04. 06:03

Nyárelő a sín mellett

Gárdony – Több, egymástól valamelyest eltérő tartalmú, de hasonlóan öszszegezhető olvasói panasz érkezett az elmúlt napokban lapunkhoz. Közös bennük, hogy a tóparti vasútra vonatkoznak.

Munkatársainktól

Egy hölgy azzal hívta fel lapunkat, hogy ő Dinnyésről naponta jár a fővárosba dolgozni, és minden alkalommal nagy szemétkupac mellett kénytelen elhaladni az újonnan elkészült dinnyési aluljáróban. Ráadásul a lámpatestek beáznak, azokból eső után csorog a víz. Tóth István, Gárdony polgármestere kérdésünkre azt mondta: a tóparti települések egész sorában tud hasonló gondokról. A vasút nyomvonalán a takarítás a MÁV Zrt. dolga, s ő úgy tudja, az elkészült létesítményeket még nem kezdték el takarítani. Erre várnak több településen is. Más olvasóink panaszai nyomán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-hez fordultunk a tóparti liftek és az aluljárók kinézete ügyében.

A liftekkel kapcsolatban elmondták, hogy azok hatósági használatba vétele megtörtént a Kápolnásnyék, Martonvásár, Velence, Velencefürdő, Gárdony és Agárd megállóhelyeken. Kápolnásnyéken május 11-én, Gárdonyban februárban jogerőre emelkedett az engedély, így a liftek azóta működnek. A többi megállóhelyen a jogerős engedély várhatóan július elején lesz. A gyalogos forgalom részére megnyitott aluljárókat már átadták a MÁV-nak üzemeltetésre, mind a tisztántartás, mind pedig az állagmegóvás az üzemeltetőhöz tartozik.



Amit a NIF még az építésen felül tenni tud: a Kelenföld é s Székesfehérvár közötti szakasz biztosítóberendezéseinek kiépítésekor, azon beruházás keretében kamerákat telepítenek majd az aluljárókba (is), amelyek üzembe helyezésük után ugyancsak a MÁV-hoz tartoznak majd. Kérdésünkre azt is elmondták, hogy a Dinnyés és Székesfehérvár közötti szakasz június közepére elkészül, így attól kezdve a nyári megszokott menetrend lesz érvényben. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától az alábbi választ kaptuk: „A Tárnok és Székesfehérvár vonalszakasz Európai Uniós támogatásból finanszírozott, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a vasúti korszerűsítés során elkészült állomások, megállóhelyek, aluljárók takarítását – a kivitelezést követő egyes átadás-átvételi folyamatok lezárultával – megkezdte a vasúttársaság.

Tehát azon állomási épületek, aluljárók takarítását már rendszeresen, naponta végezzük, ahol lezajlott az átadás-átvétel, valamint a kihelyezett szemetesek ürítése is az előírásoknak megfelelően, naponta akár többször megtörténik. Dinnyés, Martonvásár, Velence, Kápolnásnyék állomások és a településeken található vasúti aluljárók műszaki használatba vétele azonban még folyamatban van, ezért a takarítást még nem tudta elvégeztetni a vasúttársaság. A turistaszezon kezdetére, június közepére ezen helyeket is kitakaríttatjuk a szándékaink szerint, hogy mielőbb modern és egyúttal tiszta környezet fogadja a vasúti szolgáltatásokat igénybe vevő utasokat. Addig is a lakosság és az utazók szíves türelmét kérjük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!