Hírek

2012.01.30. 03:26

Szigorodnak a feltételek - Februártól új törvény szabályozza a polgárőrségek működését

Dunaújváros - Szigorodik a polgárőrségekre vonatkozó jogszabály februártól. A dunaújvárosi szervezetek felkészültek a változásra. Kérdés: mi lesz a régi öltözékekkel?

Szigeti Sándor

Mostantól a jelentkezőnek kell magával hoznia az erkölcsi bizonyítványt. Ez nagyjából háromezer forintba kerül majd annak, aki polgárőr szeretne lenni.

A szigorítás másik eleme, hogy minden polgárőrnek jeleznie kell, ha vele szemben szabálysértési, vagy büntetőeljárás indul. Az eljárás ismeretében az egyesület közgyűlése dönt arról, milyen szankciót alkalmaz a vétkes taggal szemben. A közgyűlés kizárásról is dönthet.

A polgárőrségeket a jogszabályváltozással kapcsolatban azonban leginkább az egyesített formaruha foglalkoztatja. A tervek szerint az állam minden polgárőr szervezetnek azonos formaruhát biztosítana. Kérdés, mi lesz az eddigi egyenruhákkal, amelyeket saját pénzükön vásároltak meg a tagok. Ez pedig több tízezer forintba került fejenként egy-egy polgárőrnek:

- Abban bízunk, hogy megfelelő átfutási ideje lesz a formaruhák egységesítésének. Az állam egyszerre egyébként sem tudna legyártatni ennyi öltözéket. Úgy tudjuk, 2013. januárjától vezetnék be az egységes polgárőr formaruhát - mondta el Szloboda György, a Táborállási Polgárőség alapító elnöke.

Február 3-án Székesfehérváron tart tájékoztatót a változásokról az Országos Polgárőr Szövetség, február 25-én pedig Budapesten lesz ismertető az új törvény végrehajtásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!