Hírek

2012.01.16. 03:29

Fizetünk így is eleget

DH - Dunaújvárosban idén megadóztatják az orvosi rendelőket és a gyógyszertárakat, valamint a közműszolgáltató cégeket is. A környező településeken viszont úgy gondolják az önkormányzat vezetői, nem húzhatják szorosabbra a cégek, családok nadrágszíját .

Körmendi Erzsébet

A kistérség településeinek polgármesterei, vagy jegyzői szerint az elöljárók szándéka mindenütt azonos: a testületek nem emelik a korábban bevezetett helyi adókat, és nem élnek a törvény által biztosított új adólehetégekkel sem. Spórolósak az önkormányzatok - ám ugyanez igaz a lakókra. Az elöljárók nem súlyosbítanak a helyzeten.

Daruszentmiklóson az iparűzési adó viszonylag alacsony, 1,6 százalék. A faluban kommunális adót vetettek ki évekkel ezelőtt, amelyet a lakott és a nem lakott ingatlanok után egyaránt fizetni kell. Ez évi hatezer forint. Nagyvenyimen egyetlen helyi adó van, az iparűzési, amelynek mértéke 1,8 százalék. Előszálláson két százalék az iparűzési adó, a kommunálist pedig évi 14 ezer forintról 12 ezerre csökkentették tavaly. Mezőfalván ugyanez az adónem évi négyezer forint belterületen, külterületen pedig háromezer. Az iparűzési adó mértéke Mezőfalván 1,8 százalék Baracson 1,6 százalék. Az utóbi településen telekadóként 1400 négyzetméterig hat forintot, 1400 felett pedig 1,5 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Az üzletek, műhelyek építményadója 250 forint négyzetméterenként, a garázsoké 80 forint, a Duna-parti ingatlanok négyzetmétere után évi 400 forintot, Baracs-keszi területén 200 forintot kell leróni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!