Hírek

2012.01.18. 03:29

Alexandráék megérkeztek és már a klinikán vannak!

Dunaújváros-Essen - Az első akadályt leküzdötték, de máris újabbakat kell kezelniük az Essenbe érkezett Szoták Gyulának és feleségének, akik Alexandrát hozták gyógyítani.

Pekarek János

Rendben megérkeztek Németországba olvasóinkkal közös pártfogoltjaink, a Szoták-család: apa, anya és a nyolchónapos Alexandra. A Budapest-Düsseldorf repülőgépjárattal utazó család az utolsó negyvenegynéhány kilométert taxival tette meg a reptértől az esseni klinikáig: ez sem valósult volna meg olvasóink önzetlen hozzájárulása, és a Dunaújvárosiak Egészségéért Közalapítvány támogatása nélkül.

Amire a továbbiakban is nagy szükség lesz, mivel a hasonló helyzetbe került családok segítésére épült, alapítványi pénzekből fenntartott esseni Ronald-házban nincs hely. 

Alexandrát és édesanyját felvették az egyetemi klinika betegei közé (az anyát mint kísérőt), az apának viszont kereskedelmi szálláshelyen kell aludnia.

A negyvenéves férfi és felesége négy gyereket nevelnek, tisztes szegénységben. Albérletben élnek, a feleség, aki minőségellenőr egy váci cégnél, most gyesen van. A baj: legkisebb gyerekük, a nyolchónapos Alexandra súlyos epe- és májbetegséggel küzd.

Ezen (mint a DH olvasói már tudhatják, például  a most már másfél éves Koncsek Dávid esetéből) a németországi Essen egyetemi klinikáján tudnak segíteni - világszínvonalon. A hazai egészségbiztosítás fizeti a gyerek gyógykezelésének összes költségét - ám a szüleiét nem.

Márpedig a németországi tartózkodás nem olcsó mulatság, különösen, hogy előre nem lehet tudni, mennyi ideig tart. Egy hét? Fél év?

Szoták úr pénteken csak annyit mondott: szerdáig háromszáz euró kellene, és nincs.

Mi tagadás: mind, akik ezt hallottuk, hülyén néztünk magunk elé. Ismétlem: péntek délután volt, hétvégén zárva minden bank, emberek a Holdon, vagy alig közelebb...

Mit lehet tenni?

Megírni, mi mást. Megírtuk - és én magamban keresztet vetettem Szoták Alexandrára, mert ha ez összejön... Még szerencse, hogy nem tettem csodálatos fogadalmat, mert akkor most nagy bajban lennék a teljesítésével.

Összejött!

Természetesen az olvasóinknak köszönhetően. Az anyagi részleteket tegnapi lapunkban már olvashatták. Most csak annyit mondhatunk: Szotákék csomagolnak, a pénzt megkapták, átváltották euróra, várják a vizsgálatokat és a szerencsés végkifejletet.

Velünk együtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!