Hírek

2011.12.14. 06:31

Néhány gramm platináért lopják a katalizátorokat

Újjáéledt egy néhány évvel ezelőtti üzlet, a katalizátorlopás. A rosszarcúak befekszenek az autók alá, levágják a kipufogó katalizátoros részét és usgyi... A tulaj indítja a kocsit, dübörgő hang figyelmezteti: valami nem stimmel. De vajon mi ebben a biznisz? Miért lopnak katalizátort?

Zsigó Ferenc

- A fehérvári kapitányság területéről öt ilyen eset miatt tettek feljelentést a múlt héten - tájékoztatott Németh-Kész Mónika rendőr százados, megyei szóvivő, aki azt is elmondta, hogy a szomszégos megyékben is több hasonló esetről tudnak.

A témával kapcsolatban az interneten megdöbbentő dolgokat olvastunk: Az ok az, hogy a jelenlegi pénzügyi válság felfelé nyomja a nemesfémek árát. A katalizátorokban található platina unciája - azaz 28 grammja - ma 1100-1150 eurót ér a világpiacon. Egy-egy katalizátorban 1-4 gramm platina található, így a tolvajok pár perc alatt néhány száz eurót érő fémhez juthatnak. Az okozott kár azonban ennek a tízszeresesét is elérheti. - írja az egyik hírportál. A BBC szerint a katalizátorokat Kelet-Európában és Kínában szerelik szét. Warwickshire grófságban több autókereskedőt is kár ért az idén, de magánházak előtt álló kocsikat is kifosztottak. Legnépszerűbbek a terepjárók, mert ezeknek nagyobb a katalizátoruk, és mivel magasabbak, könnyebb befeküdni alájuk. A katalizátorlopás rendkívül egyszerű, csak egy csővágó vagy elektromos fűrész kell hozzá.

A bűnözőket az motiválja, hogy az elmúlt két évben jelentően megugrott a platina világpiaci ára. Dél-Afrikában, a platina egyik legfontosabb lelőhelyén gyakoriak az áramszünetek, emiatt a bányák csökkentett üzemmódban dolgoznak. Csakhogy közben a világon egyre nagyobb a kereslet az új autókra - és így a katalizátorokban található platinára is. A nemzetközi pénzügyi válság nyomán pedig még jobban felértékelődtek a nemesfémek. A katalizátortolvajok az USA-ban is egyre aktívabbak - itt a nagyobb parkolókban portyáznak elektromos fűrészekkel felszerelkezve. Tennessee államban a rendőrség külön lopott fém után nyomozó csoportot hozott létre, és figyelmezteti a helyi kereskedőket, hogy ne vegyenek át lopott árut.

A nemzetközi kitekintés után térjünk haza: Magyarországon erre az illegális iparágra bűnözői csoportok specializálódtak, feltehetően évek óta folyik a katalizátorokkal kapcsolatos felvásárlás - írta a Zsaru magazin idén júniusban. A szerző szerint közvetítők bonyolítják az üzleteket, akik minden bizonnyal komoly hasznot zsebelnek be az ügyletekből.

Nagy Ilona fehérvári ékszerész elmondta, hogy itt a megyében nem lehet eladni a platinát, a fővárosban viszont számos helyet talál az ember.

- A 210/2009. (IX. 29.) számú kormányrendeletből hiányzik az a passzus, ami engedélykötelessé tenné a felvásárlást, sőt, magánemberként akár nagyobb mennyiséget is értékesíthet, vásárolhat az ember. Nagy üzlet ez, a platina az aranynál is jobban őrzi az értékét - mondta az ékszerész.

Most már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul: hogyan lehet a katalizátorból kinyerni a drága nemesfémet? Erre a választ csak akkor tudjuk meg, ha horogra akadnak a tortolvajok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!