Hírek

2011.11.04. 03:29

Utalvány helyett kártya

DH - Habár egyre több konkrétum szivárog ki, még nem lehet pontosan tudni, miként alakul át jövőre a béren kívüli juttatások rendszere. Sok a kérdés és a félelem is.

Fejér Megyei Hírlap

A szakértő szerint az elmúlt években sok cég, vállalkozás próbálta a láthatatlan jövedelmeket a már említett, béren kívüli juttatásokkal legalizálni, de ez a folyamat a várható változások miatt visszafordulni látszik. Jövőre a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) esetében 450 ezer forint lesz a feltölthető összeg, a gond ezzel az, hogy ebből mindössze 150 ezer forint lesz az a keret, amit meleg étkezésre fel lehet használni a mostani havi 18 ezer forintos étkezési utalvány helyett. Jövőre újra lesz hidegétel-utalvány (amit majd egyetlen, állami cégtől lehet megredelni), várhatóan havi öt-hatezer forintnyi összegben. Nem lesz benne a cafeteriakörben az internet-szolgáltatás, lesz viszont lakbértámogatás havonta maximum húszezer forint értékben. Felülvizsgálják az egészségpénztári szolgáltatásokat is a rekreációs kerettel bővített SZÉP-kártya miatt.

- Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan cikket lehetett olvasni, amelyek egy-egy várható változást ragadtak ki, holott még most sem ismerjük a végleges változásokat, erről várhatóan decemberben szavaz az országgyűlés. Felesleges rémhíreket kelteni, várjuk meg a végeredményt - mondta egy másik, budapesten tevékenykedő adószakértő, aki kiemelte, a SZÉP-kártyára utalható összeg az idei 300 ezer forintról 450 ezerre nő, amiből 225 ezer forintot pihenésre, szálláshelyre, 75 ezret rekreációra, 150 ezret étkezésre költhet el az, aki munkáltatójától ilyen kártyát kap.

Azok az áruházak, amelyek elfogadják a melegétel-utalványokat, még kivárnak, s nem szívesen mondanak semmit a cafeteriát érintő tervezetről, csak reménykednek, hogy a forgalom a változásoktól nem esik vissza. Feiner Péter, az Interspar ügyvezetője sem bocsátkozott találgatásokba, annyit azért hangsúlyozott: a munkáltatókon is sok múlik majd.

- Attól is függ, hogy a munkáltatók hogyan reagálnak majd a megszorításokra. Ha a mostaninál kevesebb cafeteria jut a munkavállalóknak, de ezt a munkáltatók kompenzálják, vagyis megtoldják, akkor azoknak sem kell aggódniuk, akiknél elköltik majd ezeket az utalványokat - mondta, utalva ezzel például a nagyáruházakban felhasználható melegétkezési-csekkekre, amelyekkel egyre több ember fizet a kasszáknál. Ha viszont a munkáltatók nem hajlandóak több cafeteriát adni, az a forgalmon is meglátszódhat.

Az áruházak mellett az éttermek és a szállodák is bíznak abban, hogy kedvezőek maradnak a pihenőkártya adta lehetőségek, s a munkáltatók továbbra is juttatásként biztosítják dolgozóiknak. Hiszen az étkezési jegyek, üdülési csekkek népszerűek voltak nemcsak a dolgozók, de a vendéglátóipari vállalkozások körében is. Szabó Zoltán, az Ybl étterem tulajdonosa elmondta, néhány évvel ezelőtt még a forgalom egyharmadát tette ki az étkezési utalványokból befolyó összeg. Csökkent azonban a forgalmuk, amikor már a nagyáruházakban is értékes fizetőeszközzé vált a melegétkezési-utalvány. Ennek ellenére a vendégek jelentős hányada továbbra is így fizet.

- Igaz ugyan, hogy hó végén érezhető, hogy elkopott az utalvány, s csupán a következő fizetéskor lendül fel ismét a forgalom. Ugyanakkor végre a dolgozók, s a diákok is nagyobb számban választják a déli étkezést főétkezésül, és fogyasztanak meleg ételt a cafeteria rendszerének köszönhetően. Habár a Parlamentben még vitáznak, a tervezet több változatának is híre ment már, ha megszüntetnék például a melegétkezési-utalványt, bizony a forgalom visszaesésével is számolnunk kellene. Tapasztalataink szerint ugyanis még a diákok is fizetnek ily módon - emelte ki Szabó Zoltán. Az étterem tulajdonosa hosszú évek óta foglalkozik közétkeztetéssel, s tudja, manapság már az sem ritka, hogy a gyerekek csak így esznek meleg ételt. Épp ezért reméli, ez a lehetőség továbbra is megmarad a munkáltatók, s legfőképpen a dolgozók számára - tette hozzá.

A belföldi vendéglátást, kikapcsolódást is a legtöbben az üdülési csekkekből fedezik. Sok család így jut el pihenni - fűzte hozzá Ritter Judit. A Szárcsa Hotel ügyvezetője megjegyezte, remélik, pozitívan dönt a kormány, ami fontos, mert szállodájukat, s annak konyháját most újítják fel önerőből. Inkább attól tart, hogy előbb fut ki az üdülési csekk, minthogy a vendégek megismerjék a SZÉP-kártya teremtette lehetőségeket.esést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!