Hírek

2011.11.25. 03:29

A pók is megirigyelhetné a gép tudását

Adony - A gép képességeihez a kezelő tudása is szükséges: és szerencsére mindkettő megvan! Jöhetnek a lehetetlen, mocsaras, meredek terepen végzendő munkák.

Pekarek János

A kft. által használt hidrokotrók olyan gépek, amelyek mocsaras, dimbes-dombos helyeken dolgoznak. Vagy például a Balaton kővel borított partján, ahol hajóról már nem, partról még nem tudják kotorni a medret, helyreállítani a töltést - no, ott vannak elemükben.

Tegnap például egy olyan masinát vettek át, egyenesen a svájci szállítótól, a menzi muck nevezetű (mukkancs becenévre hallgató) vállalkozástól, amilyen gépből Magyarországon csak egyetlenegy van.

Ez egy olyan berendezés, amely kétméteres vízben is tud mozogni, sőt: dolgozni. Oda bemegy és onnan kijön, ázott terepen is. Egy gyári versenyen kezelője felmászott vele egy négy és félméteres betonkockára, majd lejött onnan, minden baj nélkül. Hisz a gép külön mozgatja-nyújtja mind a négy kerekét.

Topp Árpád, a BÉTA-Q gépkezelője erre pillanatnyilag nem merne vállalkozni - legfeljebb egy-két napi gyakorlás után. Tíz éve dolgozik ezekkel a mindenfelé hajló munkagépekkel, amelyeknek kabinja olyan, mint egy repülőgépé: az irányítás például két joystickkel történik.

Persze, az ára is ilyen. A legújabb mukkancs 102,5 millió forintba került, egy kistérségi pályázat pénze is benne van. De: hihetetlenül jó!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!