Hírek

2011.10.28. 07:27

Támogatás helyett inzultus éri a városőröket

Dunaújváros - Erőn felül dolgoznak a kollégák - ezt válaszolta lapunknak a városőrségről írt magánvéleményre Hosszú János elnök. Egy volt városőr juttatott el levelet szerkesztőségünknek.

Szigeti Sándor

Ebben többek között felrója, hogy a városőrök munkaidő-beosztása reggel héttől estig tart, miközben a legtöbb bűncselekmény és jogsértés éjszaka történik, valamint hogy a városőrök által jelentett közterületi problémák túlnyomó részét nem orvosolják. Például letört padok, életveszélyes, megbillent aknafedelek, illegális szemétlerakások maradnak több napig, vagy éppen hetekig az utcákon.

A lakossági bejelentések gyakran megelőzik a városőrség diszpécserközpontjának jelentéseit a hatóság felé, sőt a diszpécserközpontban örökös a káosz, állandó a zűrzavar, a fejetlenség - áll többek között a lapunkhoz is eljuttatott elektronikus üzenetben.

Természetesen megkerestük a városőrséget a Rendezett Dunaújvárosért Program keretében működtető Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökét, Hosszú Jánost, hogy reagáljon az elhangzottakra.

- Először talán kezdjük az éjszakai munkaidővel. Az elejétől fogva hangsúlyoztuk, hogy a városőröknek csak jelzési kötelezettségük van, intézkedési jogkörük nincs. Az elmúlt időszakban a városőrök többször is atrocitásnak voltak kitéve. Néha előfordul, hogy szóbeli inzultus éri őket, egy alkalommal pedig az egyik kollégára rátámadtak, pedig csak a munkáját végezte. Mi nem polgárőrség és nem rendőrség vagyunk, nincs hatósági jogkörünk. Ettől függetlenül a következő időszakban megvizsgáljuk egy esetleges éjszakai járőrözés lehetőségét is, de először a nappali műszakokban kell gyakorlatot szerezniük a kollégáknak - mondta az elnök.

Kőrizs Attiláné irodavezető cáfolta azokat az állításokat, miszerint az egyes bejelentésekkel kapcsolatban nem történne időben reagálás:

- Napi kapcsolatban vagyunk az energiaszolgáltatóval, a vízszolgáltatóval, a rendőrséggel, az utcán élő hajléktalanok ügyében az éjjeli menedékhellyel, a helyi önkormányzattal, sőt, még a gyepmesterrel is. Természetesen jelezzük feléjük a problémákat, minden egyes esetet jegyzőkönyvezünk. A tapasztalat az, hogy az illetékesek néhány napon belül orvosolják a problémákat - hangsúlyozza Kőrizs Attiláné.

A városőrök csapata egy takarító brigáddal is bővült ettől a héttől:

- A dunaújvárosi közterület-felügyeletnek csupán három alkalmazottja van, így az is érthető, hogy nem tudnak azon nyomban minden ügynek utánanézni. Rengeteg például a városban az illegális szemétlerakás. A városőrségnek e héttől - egyelőre négy fővel - saját takarító csapata van, akik, ha kell, összeszedik a szemetet - hangsúlyozza Kőrizs Attiláné.

A diszpécserközpontot ért kritikákkal kapcsolatban megjegyezték: ahol hetven embert foglalkoztatnak, ott érthető módon nagy a sürgés-forgás, de ez káoszt egyáltalán nem jelent:

- Előfordulnak betegségek, váratlan családi események, amelyek miatt az előre megadott műszakbeosztáson változtatnunk kell. De hogy itt káosz volna, az nagyon erős túlzás, és valótlan, becsmérlő megjegyzés - hangsúlyozta Hosszú János.

Az elnök hangsúlyozta: a Magyar Államkincstár támogatásával, korábban álláskereső embereket foglalkoztatnak, az önkormányzati önrész mindössze öt százalék.

- A városőrök a négy órás foglalkoztatásban havonta huszonnyolc- és harminckétezer forint nettót keresnek, díjazásuk megfelel a bérpótló juttatásnak. A vezetőségi tagok nyolc órás munkában nettó hatvan-hetvenezer forintot visznek haza. Örülünk, hogy ennyi pénzért egyáltalán elvállalják - mondta Hosszú. Támogatás helyett többször inzultus éri őket, nem egyszerű ez a munka sem

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!