Hírek

2011.09.06. 07:29

Egy hónap őrség - Kétszázhatvan jelzés történt harminc nap alatt

Dunaújváros - Egy hónap alatt kétszázhatvan bejelentést tettek az augusztus 1-jétől működő dunaújvárosi városőrség tagjai. A legtöbb probléma a Római és a Dózsa városrészben adódik.

Szigeti Sándor

- A sajtóban alapvetően pozitívak voltak a visszajelzések, még az országos média érdeklődését is felkeltette a dunaújvárosi kezdeményezés - mondta el a városházán megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Enyedi Norbert, a közmunka programot szervező helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) gazdasági vezetője.

Enyedi Norbert hozzátette: a lakosság részéről már vegyesnek nevezhető a fogadtatás. Főként a fiatal generáció tagjai találják meg maguknak a közterületeken a városőröket: - Előfordult, hogy a városőröket utcaseprőnek nézték, és előttük dobálták el a szemetet. Azzal cukkolták őket, hogy Szedd fel, hiszen úgyis az a dolgod! - szerencsére ez viszonylag ritkán fordul elő - tette hozzá a gazdasági vezető.

A városőrök és a lakosság együttesen kétszázhatvan bejelentést tett az elmúlt hónapban. A legtöbb észrevétel illegálisan letett szeméttel volt kapcsolatos: szám szerint kilencvenhat. Különösen sok a probléma a Római és a Dózsa városrészben, újabban pedig a Kertvárosban. Kevesebb bejelentés érkezik Penteléről, a Duna-sorról, valamint a Barátság városrészből - hangzott el a tájékoztatón.

Hosszú János, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke azt mondta: reméli, hogy a jövőben tovább nő a városőrök elismertsége, hiszen ők nem otthon várják a segélyt - utalt arra Hosszú János, hogy regisztrált keresők vállalták el ezt a munkát.

A CKÖ százszázalékos tulajdonában július hónapban megalakult a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Non-Profit Kft., amely hosszabb távon is számít a legjobb városőrökre:

- Szeretnénk, ha januártól mi végezhetnénk például a buszmegállók takarítását, a kemping és a vidámpark területrendezését, őrzését, valamint a temető üzemeltetését. Ez több mint harmincmillió forint bevételt jelentene - hangsúlyozta a CKÖ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!