Hírek

2011.06.17. 02:29

Összhangban ember és a kutya

Torbavecz Petra hétéves kora óta foglalkozik kutyákkal, még ma is élénken élnek benne dr. Lébai Éva iskolájának emlékképei. Tizenkét éves volt, amikor az első kiképzésvezetői vizsgáját megszerezte, és azóta sem tágított: amennyiben ezt az általa igen komolyan űzött hobbit lehet hivatásként említeni, azt mondhatjuk, Petra megszállottja hivatásának, a kutyáinak.

Körmendi Erzsébet

Fajtaismeretbéli hiányosságaim azonnal kiderültek, amikor német juhászként próbáltam azonosítani, bár, mentségemre legyen mondva, a mali sikerének titka - egyéni adottságain kívül - vélhetően juhászkutya-örökségében gyökerezik.

A belga malinois tulajdonképpen a profi könnyűatléta prototípusát képviseli a kutyák színes világában. Harmonikus, szikár testfelépítéssel, könnyű csontozattal rendelkezik, ezáltal nagyon gyors és fordulékony. Sebessége nem csupán mozgására értendő: reflexei is kiválóak, így az adott szituációban fellépő reakciói is pillanatok alatt lezajlanak. Petra rögtönzött bemutatója ékes példa erre: Speedy méltóságteljesen követte, le sem vette tekintetét a kezében lévő vastag kötéldarabról - ami esetükben a labdát helyettesíti -, látszott rajta, azonnal ugrik, amint gazdája meglendíti a kötélcsomót. Ám Petra ül -t vezényelt. A másodperc tört része alatt reagált a parancsra a mali, fel sem eszméltem, már ült a földön, szemét a gazdájára szegezve. Farkasszemet néztek, mintha olvasnának egymás gondolataiban.

- Az ember és a kutya összhangjáról szól az egész - mondta Petra. - Speedy-nek egyik lábujja eltört, a másik is kifelé áll a töréstől, mégis végignyomta velem a versenyt, és győzött. Hihetetlen az önuralma, félelmetes az intelligenciája, és folyton munkaéhes. Neki a labda a narkó.

A kábítószerrel kapcsolatos tanítási trükkje:

- Dobozok aljára a keresendő kábítószer, bomba, lőfegyver mellé kell tenni a labdát, és minden egyes megtaláláskor játékkal jutalmazni. Így rögzül a tudás, tulajdonképpen a labdát, a jutalomfalatot keresi szag alapján. Az Egyesült Államokban például az iskolákban végigjáratják a kiképzett kutyákat az öltözőkabinok előtt..., ne tudja meg, milyen fogások vannak rendszeresen, már általános iskolákban is.

Bashának például nyolc kölyke dolgozik az USA rendőrségi kötelékében. Honnan a kapcsolat? Petra tizenkilenc évesen próbált szerencsét az Államokban. Ott került hozzá először a kan, vagyis Speedy, majd a lengyel származású tenyésztővel, Robert Simkóval olyan jó kapcsolatba kerültek, hogy az övé lett az anyakutya, Basha is.

- Együtt kutyáztunk Carlos Rojas-szal, aki a csúcs az IPO sportágban, amelyben Speedy-vel versenyzünk. Rengeteget tanultam tőle.

A kan elsőosztályú nyomkövető, és a harmadik - a legifjabb -. Joha jó elfogó. Próbára is teszik rendszeresen mindkettőt, ugyanis Petra tagja lett a nagyvenyimi polgárőrségnek, és időnként a rendőrség kéri a segítségüket. Polgárőrként nem használhatja kiváló nyomozóit , de a rendőrség felkérésére dolgozhatnak. Az asszony meséli: szilveszterkor betörtek az óvoda mögötti sarki házba, szakadt az eső, ennek ellenére kutyái az utolsó házig követték a nyomokat, ahol lefeküdtek. Az ott lakóktól megtudták, megállt előttük egy autó, körülbelül egy órával előtte... Biztosan abba szállt be a tettes, így az elfogás nem sikerült, de a kutyáim kiválóan teljesítettek , mondja a büszke gazda.

Petra vezeti a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetségének dunaújvárosi kutyaiskoláját. A falubeliek is napi szinten unszolták, nyisson helyben egyet, a boltnál is megállították, mikor kezdenek végre. A polgárőrségnek köszönhetően lett terület a faluban, sokat kell még fejleszteni, hogy tökéletes legyen, de az asszony ennek is örül.


- A kiskutya nyolchetesen már kiveszi a dobozból a labdát, tanítható - hangsúlyozta a nagyvenyimi állatbarát. - Az előző alomban hatból egy volt selejt, azt az egyet nem érdekelte a labda, tehát nem dolgozni született.

Foglalkozni kell a kutyával, és érdemes tanítani - ez Petra meggyőződése. Másokkal ellentétben hiszi: a panelban is jobb sorsuk van, még a nagytesűeknek is, mint némelyik falusi háznál.

- Városban az ember sétálni viszi, a lakásban pedig minden megnyilvánulást, az odébb küldést is törődésként éli meg. Falun láncon senyved, vagy rohangál az udvarban, azt várva, hogy szóljanak hozzá. Az én kutyáim a házban vannak, amíg dolgozom, pedig itt a nagy udvar, egyik az ágyamon fekszik, a másik a kanapén, aztán amikor hazajövök, irány a határ, a séta...

Petra nem hagyja sorsukra a kölyköket sem, naplót vezet az eladottakról, évente érdeklődik a gazdájuknál. Még az USA-ban élt, amikor Magyarországra eladta Speedy testvérét, Marcót. Meglátogatta, miután hazaköltözött, és elborzadt a mostoha bánásmód láttán. Marcót hidegen hagyta a hús, a száraz kenyeret viszont lekapta az asztal sarkáról , mondja az asszony, aki azonnal visszavásárolta a kutyát. Azóta egy 14 éves gyerek dolgozik vele, négy hónap alatt olyan fantasztikus eredményt ért el, hogy félő, Marco lekörözi Speedy-t is a jövő évi versenyen. De Petra szeméből azt olvastam ki, mintha cseppet sem bánkódna emiatt - ellenkezőleg, büszke rá. Talán mert úgy gondolja: az is a mi kutyánk kölyke...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!