Hírek

2011.06.02. 02:29

Mesterséges oázisok a városban

Egy külön kötetet is megérne a dunaújvárosi szökőkutak története. Volt, amelyet már átadásakor is keményen bíráltak, és azóta már le is bontottak. Vannak, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a város. A főiskola előtti legújabb szökőkúttal pedig új városközpont is született.

Szabó Szabolcs

- A hagyományokhoz híven idén is május 1-től üzemelnek a városi szökőkutak, amelyeket az önkormányzat megbízásából a DVG Zrt. munkatársai gondoznak - fogalmazott megkeresésünkre Szendrődi Tibor, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetője.

- A vízfogyasztás mérséklésére az élményfürdő előtt található Öntelt Mackó vízforgatós berendezéssel működik, a Dózsa mozi előtt található úgynevezett Békás szökőkútat pedig időzítős szerkezet működteti. A város közterein található szökőkutak bárminemű használata elvileg tilos, ám a kánikulai napokon engedélyezett a felfrissülés. Inni persze nem tanácsocs ekkor sem. - tette hozzá Szendrődi, aki a hétfőn megjelent, a Dunaújvárosi Főiskola előtti park fenntartásáról szóló cikkre is reagált:

- A szerződés értelmében a Dunanett Kft.-nek kell gondoznia a parkot, erre a munkára pedig megvan az előirányzott forrás az idei évre.

Mivel a nyári hónapokban sokan keresik fel a szökőkutakat, köztük gyermekes családok is, így kíváncsiak voltunk, ellenőrzi-e valaki hatóságilag a kutak vízminőségét.

- A nyári szezonban sokan megkeresnek minket a szökőkutakkal kapcsolatban, ám főként csak általános tanácsokkal szolgálhatunk, hiszen közegészségügyi szempontból mi nem vizsgáljuk a vízminőséget - mondta el a DH-nak dr. Sasvári Ildikó kistérségi tisztiorvos, aki azonban kiemelte, inni semmiképpen ne igyunk e kutakból, és lehetőleg a fürdőzéshez is keressünk más helyszínt.

Talán nem esünk túlzásokba, ha azt mondjuk, Dunaújváros egyik (ha nem a!) legszebb pontja a főiskola előtti, Molnár László egykori főigazgatóról elnevezett park - s annak is a szökőkútja. Milyen kár, mondhatnánk, hogy ez az impozáns alkotás nem a város főterén áll... Vagy az a főtér, ahol ez az alkotás áll?! Mindazt, ami a gépészeti és parképítési bravúrokon felül van itt, Friedrich Ferenc szobrászművész álmodta meg. Akinek a gimnázium és a kórház melletti virágbolt előtt, valamint Adony főterén (...) is áll egy-egy, félreismerhetetlen stílusjegyeket hordozó szökőkútja.

 

A sorozatszerűséget firtató érdeklődésünkre Friedrich elmondta: mindig érdekelték a szökőkutak, hiszen azok abszolút szobrászi, térformálási feladatot jelentenek. Lásd Róma városát, folytatta, ahol szinte nincs tér kristálytiszta, bővizű szökőkút nélkül, pedig azok vizét a hegyekből kell a városba vezetni, a föld alatt! Míg nálunk, a Duna mellett, hm...

Friedrichet pályája kezdetétől lenyűgözték a természeti formák, a hegyi patakok, a vízesések, a kövek: ezek formavilágát igyekszik átmenteni a városokba, és valami többlettel is ellátni. Például a főiskola előtti, Duna-kavics, illetve Mag címeket viselő alkotásaival. Utóbbiba, áruljuk csak el, egy földbecsapódott meteorit kristályszerkezetének szobrászilag átfogalmazott változatát is belevéste. Úgy vigyázzunk rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!