2011.03.11. 03:25
Éttermi csalogató
Dunaújváros - Egyre kevesebb vendéglő vállalja a hivatalos torkoskodás kötelezőit. Sok étterem házi szabályzattal várja az ilyenkor érkező vendégsereget.
Míg tavaly országszerte ezerháromszáz, idén már csak ezeregyszáz étterem várta a féláron fogyasztó vendégeket március 10-én, csütörtökön. A Magyar Turizmus Zrt. által koordinált akcióban csak azok a vendéglátóipari helyek vehettek részt hivatalosan, ahol az étel és az ital árát is felezték fizetéskor. A hivatalos tájékoztató szerint Dunaújvárosban és környékén tizenegy helyen várták a hasutasokat.
- Nálunk ez presztízskérdés, ha meghirdetjük a torkos csütörtököt, akkor e napon a számla felét elengedjük - fogalmazott lapunknak Szűts-Lengyel Brigitta, a Corner Cafe műszakvezetője, akit a torkos nap éttermi hasznáról is kérdeztünk:
- Ez így inkább egyfajta gesztus a vendégek felé. Nem hinném, hogy hosszú távon pusztán ebből az akcióból komolyan profitálhatna egy étterem. Ahhoz nem elég egy jól sikerült vacsora, hogy valaki törzsvendéggé váljon egy helyen. A konyha számára deficites ez a nap, de van néhány beszállító, aki a hivatalosan regisztrált éttermek számára is olcsóbban szállít a torkos csütörtökre.
A város egyik reprezentáns vendéglátó helye a Halászcsárda is évről-évre rendez torkos napot, ám ott csak az ételek árából engedtek. - Ma gyakorlatilag telt házzal megyünk, sokan már napokkal előre lefoglalta a helyet nálunk. Ez elismerés számunkra, de nem hinném, hogy pusztán ettől, a kétség kívül népszerű akciótól megváltoznának a hazai étteremlátogatási szokások, gyarapodna a rendszeresen vendéglőkbe járók száma. Ahhoz az kellene, hogy több pénz legyen az emberek zsebében. A lényeg, hogy van egy nap, amikor a kedves vendég féláron fogyaszthat, és talán megkóstol egy számára addig ismeretlen fogást - fogalmazott a Németh Jánosné, ügyvezető.