Hírek

2011.01.14. 03:28

Rejtélyes haláleset: 3 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a lány édesapja

Dunaújváros - Nyomravezetői díjat ajánlott fel a nyár elején eltűnt Víg Alexandra édesapja, aki a nyomozás körülményeiről és a DNS-vizsgálatról először a Dunaújvárosi Hírlapnak nyilatkozott. – A nyomravezetői díj egyértelmű, elsődleges célja, hogy kiderüljön: ki, vagy kik voltak a kislányom gyilkosai, segítve ezzel a hatóságok további munkáját - mondta.

Szabó Szabolcs

Szeretném leszögezni, hogy én nem nyilatkoztam senkinek, a Bors nevezetű lapnak sem. Ettől függetlenül számos, országos nyilvánossággal bíró, írott, illetve sugárzott médiától megkerestek. Ismeretlenek a nevemben regisztráltak egy email címet, s megkeresték az illető orgánumokat – mondta el lapunknak a Víg Sándor, a nyár elején eltűnt Víg Alexandra édesapja, aki hárommillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel, annak aki érdemi információval segíti a november elején megtalált holttest ügyében indított nyomozást. A hét elején készült beszélgetés egy Víg Sándor kérésére rövidített változatát olvashatják az alábbiakban.


- A beszélgetés készülte előtt a rendőrség lapunkkal azt közölte, még mindig nem készült el a holttest személyazonosságát megállapító DNS-vizsgálat.

- Nem lep meg. Meggyőződésem viszont, hogy most már napokon belül elkészül a vizsgálat eredménye. December elején már biztosítottak róla, hogy egy olyan DNS-labort bíztak meg a feladattal, tekintettel az ügy komolyságára, amely maximum két héten belül eredményt szolgáltat. A rendőrségen is gyakorlatilag nyílt titok volt, hogy az én kislányomról van szó. A rendőrséggel korrekt a kapcsolatom, mind a helyi, mind pedig a fehérvári kollégákkal. A nyomravezetői díjat nekik is jeleztem, még december elején. Ezt is maximálisan figyelembe véve azonban jeleznem kell, hogy, bár nem szeretnék sehol érdekeket sérteni, de ha rövid időn belül nem történik érdemi változás az ügyben, akkor valószínűnek tartom, hogy ez elkerülhetetlen lesz.

- Ön szerint történt mulasztás a vizsgálatok során?

- Nézze, próbálok én is megértő lenni, úgyhogy nem volna bölcs dolog részemről másokat minősíteni. Mindenki tud a sorok között olvasni. De ha ezt akkor tudom (2010. november 15-én), akkor nem adtam volna át minden bizonyítékot a hatóság részére, és elkészíttettem volna privát úton a DNS-vizsgálatot 72 órán belül, ami azt jelenti, hogy már pontosan két hónapja jogilag is megtámadhatlan eredmény lenne birtokomban (is). De erről többet jelenleg nem árulhatok el. Mondtam az előbb diplomatikusan, amennyiben nem történne rövid időn belül érdemi előrelépés, az nem lenne szerencsés. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy 2010-ben, itt, Európában elfogadhatatlan, hogy egy ilyen vagy hasonló horderejű ügyben ne lehessen lefolytatni egy DNS vizsgálatot 48, maximum 72 órán belül. Erre lehet magyarázatokat, elméleteket, kifogásokat gyártani, (technikai lehetőségek, forráshiány, esetek gyakorisága, nincs elég bizonyíték, drága eljárás...stb.) de ez alól nincs mentség.

- Mikor szerzett tudomást az esetről ?

- Én 2010. november 12-én délelőtt tudtam meg, mi történt. A koponya és a fogsor alapján én (is) már akkor azonosítottam Szandrát, ezenkívül a ruházat is teljes mértékben egyezett az eltűnésekor viselttel. Bár többet erről sem árulhatok el jelenleg, de olyan tényekből is rá kellett jönnöm, például a holttest helyzetéből is, hogy ez a haláleset nem lehetett véletlen. Ez egy brutális kegyetlenséggel elkövetett emberölés volt.

- A rendőrség közigazgatási eljárás keretében kezdte meg a vizsgálatot.

- Valóban. Minden hasonló esetben először ez az eljárás. Kivétel ez alól, például, ha valakit egy áruház parkolójában megkéselnek, mondjuk ötven szemtanú előtt. Tudom, a példa rossz, de szemléltetésképpen elég. Mindazonáltal természetesen érzem, hogy burkoltan mire céloz. November ötödike a megtalálás időpontja, december ötödikén minősítették át bűnügyre. Ez egy hónap. Ezek is súlyos dolgok, amelyekre, remélem, nemsokára kapunk választ.

- Nem magyarázatot. Az mindig van. Hanem hiteles választ. Én úgy tudom, de javítson ki, ha nem így gondolja, hogy egy holttest általában már nem szokott önmagában kárt tenni. Ha a helyszíneléskor is készült képeket most megmutatnák, mondjuk száz embernek, (persze tudjuk, hogy ez nem lehetséges) abból sajnos kilencvenkilenc biztosan azt mondaná, hogy ez egy brutális gyilkosság volt. Korra, nemre, szakmára való - akár szakértő, akár nem - tekintet nélkül. Őszintén, gondoljanak bele. Milyen pszichopata állatnak (már elnézést, de ezt nem tudom a homo sapiens névvel se illetni) kell lennie valaki(k)nek ahhoz, hogy egy 40 kilogrammos kis emberrel, egy kislánnyal ezt tegye...

- Ön folytatott bármilyen módon és eszközzel magánnyomozást az ügyben?

- Ezt sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem áll módomban.

- Hogyan tovább?

- Nézze, szeretném napirenden tartani a kislányom ügyét, amíg nem találják meg ezt az ... szóval az elkövetőt, de szenzációt nem akarok gyártani a sajtónak. A sebek is túl mélyek ehhez, s míg élek, nyílt sebek maradnak. Ez már nem csak erről szól. Sajnos a mai napig úgy érzem, hogy ha én ennek az ügynek nem megyek komolyabban utána, nem teszek a bizonyítékok alapján büntető feljelentést, stb.... (jóval az előzetes szakértői vélemény előtt!) ez az egész ügy már rég el van felejtve. De ebből a szempontból nyitott vagyok: győzzenek meg az ellenkezőjéről. (De ne vasrudakkal, sokkolóval, vagy névtelen telefonhívásokkal. stb.) Visszatérve egy gondolat erejéig a DNS-vizsgálatra: már december közepére ígérték az eredményeket, tekintettel az eset komolyságára. Aztán jött egy információ, hogy csak január közepére lesz kész a vizsgálat. Hogy akár tudatosan, akár nem, ezt az ügyet elaltatták? Ezt nem az én tisztem eldönteni, de nincs kizárva. De nézze, lehet azt állítani, hogy a Nap színe zöld vagy kék, vagy akár lila. Nem tudom. Viszont az nem lehet, hogy ha évezredek óta mindenki sárga színűnek látja, az lehet, hogy fedi a valóságot? Csak halkan kérdezem meg: hány ilyen ügy lehet még, amiről tudomásunk sincs? Félreértés ne essék: én sem akarok Che Guevara lenni. Azt, ami történt, édesapaként sem lehet feldolgozni, de úgy gondolom, ez a helyzet messze túlmutat egy családi tragédián...

- Itt, ma, 2010-2011-ben, Magyarországon embereket lehet csak úgy eltüntetni? S hogy mindennek jóformán semmi következménye nincs, hiszen az elavult jog- illetve működési szabályoknak való megfelelés is csak lassítja az ügyek gyors, hatékony megoldását? Vagy ez lenne az érdek? Nem tudom. Fogalmazzunk szalonképesen: naivitás, botorság lenne azt hinni, hogy ezzel a bűnözők ne lennének tisztában. Gondoljon bele egy kicsit mindenki. Például aki kiskorú, egyedülálló, vagy éppen védtelen, akár fiatal, akár idős, vagy csak éppen egyedül van: közrefogják, autóba be, mobilt elveszik. És vége... Ennyi volt... Tartok tőle, addig mindenki csöndben marad, amíg nem a közvetlen környezetében történik mindez. Ismétlem, nem az a célom, hogy bárkinek ártsak, de úgy gondolom, erről a holtpontról most már ki kell mozdulni, mégpedig rövid időn belül. Tartok tőle, addig mindenki csöndben marad, amíg nem a közvetlen környezetében történik mindez.

Novembertől januárig

● 2010 november 5., egy fiatal lány holttestére bukkanak kutyát sétáltaó fiatalok a Dunaparton.
● 2010 decembere, az elkészült orvosszakértői szakvélemény szerint nem lehet egyértelműen kizárni az idegenkezűséget, ezért a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán nyomozást rendeltek el emberölés bűntett gyanúja miatt.
● 2011 január, fiatalok egy csoportja gyertyás tüntetést szervez február 20-ra, a rendőrség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!