Hírek

2010.12.14. 03:29

Folyadékként viselkedik a lösz

Dunaújváros - Táborállás kárelhárítási tervét ismerhették meg a lakók a városházán tartott tegnap délutáni fórumon.

Körmendi Erzsébet

A településrész problémájának fő oka a víz, ami elsősorban a csapadéknak, illetve az emberi hatásoknak köszönhető. Az utóbbiak közé sorolják a szakemberek a nem megfelelően záró szennyvízaknákat, a csőtöréseket, valamint a felszíni vízelvezetés hiányát.

Mintegy 100 ezer köbméter víz van a talajtestben, amit ki kell emelni, mégpedig sürgősen, hangsúlyozta a tervező. Az agyagteknő fölötti átmozgatott lösz ugyanis nem szilárd anyagként viselkedik, hanem úgy, mint a folyadék - ez okozza az állandó talajmozgásokat Táborállás északi részén.

Elgondolkodtató példaként említette Szél Tamás, hogy mire kihúzták a földből a talajmintavételt szolgáló spirál fúrófejet, a fej  végén összefolyt az anyag. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta a tervező: lehet kártérítésről vitázni, de elképzelhető, egy hét múlva nem lesz miről beszélni. A szóbanforgó táborállási rész biztonsága jelen pillanatban: nulla. Az Önök helyében én  keresztbe húznék árkokat, nem várnék senkire, és nem a kertben keletkezett károkkal törődnék, hanem árkolnék, hogy minél több vizet ki lehessen szedni a partból  tette hozzá  a tervező. Továbbá azt javasolta, hogy amilyen gyakran csak tudják, szivattyúzzák a kútjukat, és a telkükön fellelhető valamennyi vízgyűjtő alkalmatosságot.

A kártalanítást elsősorban Orgovány Zoltán, a lakók megbízottja hozta szóba, azért, mert  a lakóknak nyilatkozatot kell aláírniuk arról, hogy a telkükön is dolgozhassanak a kivitelezők. Orgovány a következőkre kíváncsi: milyen károkozással jár a munka, és az okozott károkat ki téríti meg. A pénz szóba került a  tervezett beruházások miatt is. Szendrődi Tibor, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta,  legalább egy-másfél milliárd forintba kerül a stabilizálás három üteme, és ha a közgyűlés  hozzájárul, akkor az  önkormányzatnak január 10-ig kell beadnia a pályázatát az  első ütemre, amely 341 millió forintba kerül, a városnak a költségek 15 százalékát kell önrészként hozzátennie.

Szél Tamás szerint az első ütem az ideiglenes elvezetők, vagyis a  dréncsőrendszer kiépítését jelenti a teljes területen. Meg kell oldani a Harcsa utca vápás vízelvezetését, valamint betömni azt a hatalmas repedést, ami az Ivó utca alatt keletkezett a partoldalban. A beruházás második szakaszában víztelenítő kőbordákat alakítanának ki a Harcsa utca és az Üdülő sor között, körülbelül 5-6 méter mélységben, ami gravitációsan vezetné a talajvizet a Duna irányába. A partoldalt rézsüvel könnyítenék, mert a növények fokozzák az állékonyságot, az Ivó utcát burkolnák, valamint 18-19 méter mély aknákat építenének ki amelyek egy kútsorral összegyűjtenék a háttérvizeket. A harmadik ütemre pedig  csak akkor lenne szükség, ha a vízmentesítés után is mozogna a talaj Táborálláson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!