Hírek

2010.12.06. 03:28

Felvételi: emelési tét

Dunaújváros - Még a kormány illetékesei számára sem világos pontosan: milyen felvételi rendszer várja majd a ciklus végén felvételiző diákokat.

Szabó Szabolcs

Bár az Oktatási Államtitkárság már társadalmi vitára bocsátotta a felsőoktatási és a közoktatási törvényt is, még mindig nem világos, mikortól is indulna az átalakított felvételi rendszer.

Még a nyár során fogadta el az országgyűlés azt a módosítást, amelynek értelmében 2013 szeptemberétől kellett volna alkalmazni az emelt szintű vizsgákat meghatározó rendeletet, a jelenleg is vita alatt álló költségvetési salátatörvény azonban a források hiányával indokolja a halasztást. A felkészítés rendjén - legalább két év az átfutási idő - ugyanis már jövőre változtatni kellene a módosítás értelmében, a jelek szerint azonban a költségvetés nem tudja biztosítani a finanszírozáshoz szükséges forrásokat.

Mint emlékezetes, a Hoffmann Rózsa és Dux László nevével fémjelzett kerettörvény jelentősen hozzányúlna az utóbbi években megszokott rendszerhez. A leendő hallgatókat érintő legnagyobb változás, hogy - két év türelmi idő után - az új felvételi eljárásban a jelentkezés feltétele a két tantárgyból tett emelt szintű érettségi (egy kötelezően előírt és egy választható tantárgyból), illetve egyes szakokon (pl. művészeti, testkulturális) az intézmények szervezésében lebonyolított alkalmassági, gyakorlati vizsga. A jövő felvételizőit vastagon érinti a napokban megismert új közoktatási kerettörvény, amely szintén társadalmi vitán méretik meg - az év végéig. A javaslatcsomag megemeli a kötelező érettségi tárgyak számát. Az eddigiekkel szemben a tanuló összesen hat tantárgyból, kötelező és választható vizsgatárgyakból adna számot a matúrán. Kötelező vizsgatárgy lesz (lenne): magyar nyelv és irodalom, emellett a nemzeti, etnikai kisebbségi oktatásban részt vevők számára anyanyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv, egy választható természettudományos tantárgy (biológia, fizika vagy kémia - vagy a humán tagozatokon választható természettudomány tantárgy is), és egy kötelezően választandó tantárgy lenne.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!