Hírek

2010.12.03. 10:29

Elúszik egy élet munkája?

Mocskos tréfát űz velünk az időjárás. Döbbenetes látvány fogadott bennünket vidéki körútunk során: mindenütt a víz az úr. Átfagyva ácsorogtunk a házak kapujában, a kertekben, és semmi okosat - biztatót - nem tudtunk mondani az embereknek, akiknek vízben áll mindenük. Már nem a kertjükben tönkrement veteményt siratják, hanem életük munkáját - a házukat.

Körmendi Erzsébet

Rácalmás számos utcájában áll a víz a pincékben. Pedig ez az a település, amelyen az önkormányzat dréncsőhálózatot építtetett a csatornázással egyidőben, és idén a legveszélyeztetettebb részen, a Baboskertben is megoldotta a felszíni vízelvezetést.

Ha nagy vizet akar látni, Kulcsra kell menni! , mondta Lóki Richárd, a katasztrófavédelem dunaújvárosi parancsnoka, aki maga is megdöbbent a látványtól. A polgármester személyesen vitte körül az úgynevezett Virághegyen, ahol csak terepjáróval lehet közlekedni. Kiss Csaba polgármester szerint 40-50 ingatlan van veszélyben, néhányat teljesen körülvett a víz, kiöntöttek a derítők, a csapadék és talajvíz duzzasztotta tavak tetején úszik a fekália. Csütörtökre, december 9-én katasztrófavédelmi bizottsági ülést hívott össze a polgármester, mert - mint hangsúlyozta - ezen valahogy úrrá kell lenni .

Nagyvenyimen is a felszíni vizek okozzák a legtöbb problémát idén. A Hársfa és Táncsics utca környékén a régi árokrendszer helyreállítása talán javulást hoz: a közhasznú munkások napokon belül elkezdik az árkolást.

- Szörnyülködhettek volna, ha két nappal ezelőtt jönnek, mert az árokból kicsapott a víz, a kerítésem lábazatának a tetejét nyaldosta, majdnem betört a kertbe is - panaszkodott a Gárdonyi utca végében lakó Fejes Zoltán. A szomszédja, Kovács Anikó mutatta a vízóra aknájukat, ami már félig megtelt. Az utca közepén, Kiss Istvánné háza mellett akkora tó lett a garázsbejáratnál, hogy félve hajtunk bele az autóval, mert első látásra legalább küszöbig ért a víz.

Ezen a Határvölgyi és Gárdonyi út által határolt településrészen - nagyjából 250 hektáron - kritikus állapotok uralkodnak. A képviselőtestület tagjai bejárták a helyszínt a keddi testületi ülés elején. Megállapították: egyszerű árokrendszerrel nem lehet a vizet kivezetni, mert a terület mélyen fekszik, olyan mint egy völgykatlan.

Theisz Imre, az önkormányzat műszaki szaktanácsadója azt mondta: tervekre és a beruházásra csak akkor tud pénzt szerezni az önkormányzat, ha valamelyest ésszerűsödik a jelenlegi pályázati rendszer. Addig is tűzoltó megoldásként vásárol a polgármesteri hivatal egy nagy teljesítményű szivattyút, amivel nagyobb esőzésekkor - illetve amikor a körülmények úgy kívánják - átemelik a vizet a mélyebb részekről a magasabban lévő utcákban működő árkokba. Egyelőre ennyit tudnak tenni...

Varga Ernő, a Dunaújvárosi Tűzoltóság parancsnoka óva inti a lakókat attól, hogy kiszivattyúzzák a pincéjükből a vizet, mert utána több termelődik helyette. Azt javasolja: az időseket kell megkérdezni a falvakban arról, hol voltak korábban árkok, amit betemettek, beszántottak. Ezeket kellene kiárkolni, a még meglévőket kitisztítani. Mert régen is voltak nagy esőzések csak akkor jobban figyeltek az emberek a kerítésükön kívül eső területek rendbentartására. Theisz Imre folytatta a gondolatot:

- Kétezerben kezdődtek a csapadékos évek, a közepén csöndesedett a dolog, mostanra viszont olyan szélsőséges lett az időjárás, amire nem lehet felkészülni. Viszont szokni kell a gondolatot, hogy esetleg ilyen évtizedek következnek...

Vagyis valamit tenni kell! Ugyanis, ha csapadékos lesz a tél, tavaszra nagyon sok házat tönkre tehet a bel- és talajvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!