Hírek

2010.10.05. 02:26

Továbbra is dermedt a forgalom az ingatlanpiacon

Dunaújváros - A kormány pozitív lakáspolitikai fordulatára vár az ingatlanpiac. Az elemzők szerint legkorábban csak 2011 tavaszán mozdulhat a válság kezdete óta megdermedt ingatlanpiac.

Szabó Szabolcs

Pedig jól indult... Az idei év elején még némi optimizmus lengte át a piacot, ám a belföldi kereslet további csökkenése, valamint a hitelek központi és banki szigorításai miatt a szférában érdekeltek abban reménykedtek, hogy legalább az utóbbi év(ek) átlagát sikerül teljesíteni. A múlt hónap végén nyilvánosságra került adatok a negatív forgatókönyv beteljesedését látszik előrevetíteni.

A Otthon Centrum lakáspiaci monitorjának lapunkhoz eljuttatott elemzése szerint a lakásépítések száma is jelentősen visszaesett a tavalyi esztendőhöz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010 első félévében alig kilencezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és kevesebb, mint kilencezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 34, az új engedélyeké 41 százalékkal alacsonyabb, mint 2009 első félévében volt. A használatba vett lakások száma (ami 2008 és 2009 között még növekedett) az idei első negyedévben 26, a másodikban 41 százalékkal csökkent. 2010 első hat hónapjában hozzávetőlegesen annyi lakást vettek használatba, mint a 2000-es évek elején, az építési konjunktúra élénkülése előtt.

A használt ingatlanok piacán is a mozdulatlanság a legjellemzőbb. A válság kezdete óta húsz százalékkal esteg az ingatlanárak. A kínálati piacot növeli, hogy egyre többen kénytelenek megválni lakásuktól, házuktól hitelbedőlés, jövedelemcsökkenés, munkahelyük elvesztése miatt. A vidéki kis és középvárosok jobban megszenvedik az ingatlanpiac lejtmenetét, mint a nagyobb fogyasztói erővel bíró nagyvárosok, és Budapest. Kivételt jelentenek azonban a városi környezetben a központhoz közeli, kisebb lakások. Ezekre az ingatlanokra rendszerint akad fizetőképes vevő.

Élénkülést, fordulatot főként a kormány lakáspolitikájától vár a piac. Az Otthon Centrum kutatása szerint az új kormány otthonteremtési programjának eddig megjelent elemein túl további, részben a lakásvásárlók, részben a lakásépítők helyzetének javítását szolgáló intézkedésekre lenne szükség. Ezek közé tartozik többek között az új lakások 25 százalékos áfaterhének mérséklése, akár 5 százalékra. Erre az EU szabályozása is lehetőséget ad. Valamint az építőipari cégek bevonása a szociális reform részeként megvalósuló közmunka programba, főként segédmunkásként történő foglalkoztatáson keresztül. A felsőoktatási beiskolázás lezárultával vélhetően az albérletek piacán is forgalomcsökkenés várható. Az idei év előre láthatóan még a mélypont éve lesz...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!