Hírek

2010.10.20. 08:29

Tanulj, fiam, ne lógj az óráról!

A módosított közoktatási törvény alapján szeptembertől megvonják az iskoláztatási támogatást - köznyelven családi pótlékot - az iskolából igazolatlanul hiányzó diáktól, pontosabban a szüleitől. A jogalkotók abban bíznak, hogy a pénzelvonással visszaterelhetik a csellengő diákokat az iskolába. A pedagógusok azonban szkeptikusak: valóban ez a célravezető megoldás?

Dunaújvárosi Hírlap

 

Ha a gyerek igazolatlan mulasztása eléri a tíz órát, az intézményeknek - az alapítványi iskoláknak is - jelenteniük kell azt a polgármesteri hivatal jegyzőjének. A dunaújvárosi Városházán ilyen ügyekkel foglalkozó gyámügyi vezető főtanácsos, Papp Gyuláné azt mondja:

- A tíz óra hamar, akár két nap alatt összejön. Már az első után figyelmeztetem a szülőt, de ha nem történik semmi, és összegyűlik az ötven óra, kénytelen vagyok megvonni tőlük a családi pótlékot.

A gyerek fel sem fogja, hogy az iskolakerülése miatt hány embernek ad munkát. Nemcsak magatartásával, hanem a pénzelvonással felbosszantja a szülőt. A hivatali apparátusra pedig csomó terhet rak a jogszabály miatt. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak esetében ugyanis eseti gondnokot kell kirendelni. A pénzt nem vonják meg teljesen, hanem természetbeni juttatásként megkaphatja a gyerek. Innen jön a tortúra: az önkormányzat családi támogatási folyószámlát nyit, azon gyűjti a lógós gyermek családi pótlékját, és a kirendelt eseti gondnoknak kell eldöntenie, mire költik a pénzt, és a végén el kell számolnia. Vehet például ruhát, tápszert, gyógyszert, tanulóbérletet, készségfejlesztő eszközöket, sőt, közműszámlát is kifizethet belőle, ha azzal a gyermek lakhatási feltételeinek a megteremtését szolgálja.

Három havonta a gyámügyi vezető főtanácsos felülvizsgálja a döntést. Ha a gyerek egyetlen órát sem mulasztott, akkor ismét újra kaphatja a családi pótlékot mindaddig, amíg újra nem kezdi az igazolatlanok gyűjtését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!