Hírek

2010.10.18. 02:28

Hegyi Borünnep

Adony - Borünnep volt a szőlőhegyen szombaton - ha meglehetősen kesernyés hangulatú is. A rossz termés ellenére megtartották a kétszázéves hagyományt, hálaadó litániát mondtak.

Pekarek János

Ezúttal kétszázéves hagyományt követve áldást jöttek mondani az adonyiak a szőlőhegyi kápolnához, iváncsai, velencei, gárdonyi, valamint dunaföldvári barátaikkal egyetemben.

Ám előbb a kápolna alatti színpadnál meghallgatták Ronyecz Péter adonyi polgármester megnyitója után a körzet országgyűlési képviselőjének, L. Simon Lászlónak a bevezetőjét. Aki - maga is borosgazda lévén - nem kerülgette: soha nem látott rossz évük van a bortermelőknek is! Az a rizling, ami tavaly százhúsz mázsányi szőlőt adott, idén harminc mázsát termett.

Ezután (mint a mesében: némi próbák után) az adonyi borrend hírvivő lovagjává avatták Horpácsy Lászlót, a velencei Szent Benedictus Borrend tagját. A lovaggá ütésre használt díszes lopót az adonyi rend nagymestere, Králl István kezelte.

A Zsíros Mária és Menyhárt Ferenc alapította, a legrokonszenvesebb adonyi borásznak járó vándordíjat idén Solti Ferenc kapta. A helyi borrend Szent Orbán Érmével a nyugdíjba vonult korábbi iváncsai polgármestert, Molnár Tibort tüntették ki.

Ezután a kápolna előtt, a Szent Orbán oszlop tövében mondott litániát Tokodi Bence, Adony plébánosa. Hangsúlyozta: ezúttal nem a termésért adnak hálát Istennek, hanem azért, hogy gondolkodó, s a dolgokon változtatni képes embernek teremtett minket.

Címkék#bőr#Adony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!