Hírek

2010.10.12. 10:28

Beszámolt a kapitány

Dunaújváros - A város közbiztonsági helyzetét, valamint a rendőrség munkáját is értékelte Budavári Árpád rendőrkapitány a kamara által szervezett bűnmegelőzési fórumon pénteken.

Szabó Szabolcs

 


- A szociális nehézségek, a fogyasztói társadalomban tapasztalt kiugró jövedelmi különbségek, és a családi kapcsolatok szétesése mind-mind közrejátszott abban, hogy sokak számára a bűnözés az anyagi gyarapodás kizárólagos formája lett - kezdte tájékoztatóját a rendőrkapitány.

Ugyanakkor megélhetési bűnözésről csak nagyon kis, elenyésző százalékban beszélhetünk, az elkövetők döntő többségére nem igaz ez a megállapítás - fejtette ki a kapitány. Budavári a bűnözési statisztikákat értékelve elmondta: bár 2010 első kilenc hónapjában (a 2009-es adatokhoz képest) csökkent a személy és vagyon elleni bűncselekmények száma, illetékességi területük a közepesen fertőzött régiók közé tartozik. Az adatok sok esetben jobb helyzetet mutatnak a megyei átlagnál. A kapitányság helyzete is speciálisnak mondható, hiszen kétpólusú kapitányságként (Dunaújváros - Ercsi) kell ellátni a feladatokat. Ercsi bűnözéskibocsátó hatása pedig az országos átlaghoz mérve kiugró.

A rendőrkapitány tájékoztatójában kiemelt helyet kapott az iskolai erőszak, és az iskolák falain belül is egyre gyakrabban tapasztalható bűnözés. - Sajnos minden oktatási intézményben tapasztalható jelenségről van szó. A legfontosabb, hogy minden esetet láthatóvá kell tenni. Ez nem megy az iskola, a szülők, és a rendőrség összefogása nélkül. Meglátásunk szerint itt és most kell belenyúlnunk a helyzet alakulásába, és komoly beavatkozásra van szükség. Idén eddig öt középiskolást vettünk őrizetbe, több oktatási intézményben megtaláltuk az elkövetőket.

Budavári az iskolai erőszakkal és a városi szórakozóhelyek biztonságával kapcsolatban hangsúlyozta: - Nem jó út, ha a szülők pusztán csak az iskolára és a rendőrségre bízzák a gyerekeket. A városi közbiztonság közös ügy, amelyhez mindenki segítsége, támogatása, figyelme kell. Magam is szülő vagyok, a nyolcéves lányom olyan városban nő fel, amelyben mi dolgozunk a közbiztonságért. A kollégáimat is mindig arra kérem, hogy figyeljenek anyáikra, nagyszüleikre. Mert az ilyen közös felelősségből lehet élhetőbb ez a város is - fogalmazott a kapitány, aki a kamarai vezetők kérdésére elmondta még: ha hívják, és lesz lehetősége, rendszeresen tájékoztatja a továbbiakban is a közvéleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!