Hírek

2010.08.30. 02:29

Esős faluünnep - Nyolc éve önálló község

Daruszentmiklós - Szombaton délelőtt már nyoma sem volt az időjárás okozta reggeli pániknak, egymás után érkeztek a családok a jeles eseményre, a falunapra.

Körmendi Erzsébet

- Nyolc évvel ezelőtt, augusztus huszonhatodikán hivatalosan is elszakadtunk Előszállástól és megalapítottuk Daruszentmiklóst - teszi hozzá Berg Lászlóné, a Falulánc Szövetség tagja. - Az évforduló mindig jeles esemény, a falu apraja-nagyja összegyűlik itt a téren. Nézze meg mennyien vagyunk most is, pedig tegnap óta esik az eső.

Nehezen indult a nap, hiszen korán reggel még állt az esővíz a színpadon és a sátrakat is megtépázta a péntek esti erős szél. De ezúttal is összefogtak a daruszentmiklósiak - mint annyiszor az elmúlt években -, és a nyitányra már minden ugyanúgy készen állt a vendégek fogadására, mint a vihar előtt. A szemerkélő eső sem tartott vissza senkit attól, hogy kimenjen a térre és egy kellemes napot töltsön el családi, baráti társaságban.

A civil szervezetek többsége sátrat állított, mindenütt nagy bográcsban főtt az ebéd. A faluláncosok például hetven személyre készítették a csülkös sertéspörköltet, nem messze a darumadarak és a kertbarátok tüsténkedtek - legalább tizenöt helyszínen rotyogott az étel. Átjártak egymáshoz, süteménnyel megrakott tányérral a kézben, beszélgettek, figyelték a színpadi műsort, vagy éppen egymást invitálták ebédre. A hangulat leginkább össznépi falusi lakodalomra emlékeztette az embert, már késő délelőtt...

A sátraktól nem messze a focistáké volt a pálya. A környező falvak csapatai mérkőztek a helyi fiatalokkal és öregfiúkkal. A tér túloldalán felállított hatalmas sátorban a gyerekek kézműveskedtek, mellettük a fellépők várták, hogy sorra kerüljenek a színpadon. A délutáni, esti programokra tömeget vártak a szervezők. Az önkormányzat ugyanis pályázaton nyert forrásból neves előadókat hívhatott meg, hogy a korábbiaknál is emlékezetesebbé tegye az idei falunapot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!