Hírek

2010.08.19. 02:29

Egyszerre új, egyszerre régi

A Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény bővítésével és felújításával... - állt a meghívón, ám egy szimpla felújítási munkálatoknál jóval több zajlott az utóbbi évben a rácalmási iskolában.

Szabó Szabolcs

- A történet szálai 2006-ig nyúlnak vissza, ekkor számos pályázati lehetőség nyílt meg számunkra, ám a kötelezően elvárt önrész és a számos megoldandó feladat miatt iszonyatos szorongás volt bennünk: melyik úton/utakon induljunk el - fogalmazott köszöntőjében Schrick István településvezető. - Az akkori faluvédő - ma már városvédő - egyesülettel karöltve az iskola felújítása mellett döntöttünk, hiszen minden települést jellemez: milyen oktatási intézménnyel bír. Őszintén szólva, nem lehettünk igazán büszkék az építés előtti állapotokra. Mára ez a helyzet megváltozott: büszkék lehetünk általános iskolánkra. Nem kis küzdelem árán értük ezt el. Bár egy köszöntön nem illik a nehézségekkel foglalkozni, de be kell vallanunk: volt konfliktusunk bőven. Örömmel tölt el, hogy a szülőkkel, az iskola dolgozóival karöltve, kitartottunk az eredeti elképzeléseink mellett - tette hozzá a polgármester

A Jankovich Miklós Általános Iskola modernizálása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A kivitelezési költségek 305 millió forintot tettek ki, amelyből az önkormányzatot 98 millió forint terhelte, a döntő hányadot tehát pályázaton nyerte Rácalmás.

A komplett - most elkészült - iskola tervei már 1989-ben elkészültek, ám csak egy részének a megvalósítására volt pénz, az is 1999-ben.

Zsigmond László, Rácalmás építésze, az átépítés vezető tervezője a bemutatón elmondta, a most megvalósult tervek gerince már tizennyolc éve elkészült, eddig csak a folyamatos forráshiány akadályozta a munkát.

- Mivel a pályázati kiírást többször módosították, így folyamatosan újra kellett alkalmazkodnunk. Rengeteg ember segítő munkája kellett ahhoz, hogy mi most itt lehessünk. Mi megtettük a dolgunkat. A közvélemény pedig majd megítéli a munkánkat - mondta Zsigmond.

A kollégáknak és a támogatóknak tartott szakmai bejáráson természetesen Németh Miklósné igazgató volt a házigazda.

- Régi álmunk vált valóra a teljessé váló épületegyüttessel. Sokan kérdezték tőlem az építés alatt, hiszek-e a feng shui törvényeiben. Zsigmond László munkáját megvalósulva látom és mondom: igen. Fantasztikus tereket, udvart, tantermeket kaptunk. Szeptemberben háromszáz diák veszi majd birtokba az újjávarázsolt iskolát. Más lesz ilyen közegben tanítani, dolgozni - felelte a szemlén lapunknak az intézmény vezetője.

A megszólalók örömteljes mondatai ezúttal nem a megszokott és hivatalból megkövetelt hurráhangulatnak köszönhetőek. Az első születésnapját a hétvégén ünneplő település valóban egy olyan - immáron teljes - oktatási intézménnyel gyarapodott, amelyre valóban büszke lehet. A szülőknek, diákoknak, pedagógusoknak egyaránt fontos hír, hogy a pályázati forrásokból sikerült megfelelő iskolabútorokkal és eszközökkel kibélelni a tetszetős épületszárnyat, ahol két alkotó, Erdélyi Péter és Páhi Péter frissen készült munkája is helyett kapott.

Minden bizonnyal izgalmas és örömteli csengetéssel indul majd a tanév szeptemberben a megújult Jankovich-ban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!