Hírek

2010.06.17. 02:26

Óvárosi tanösvény: lesznek támogatók?

Dunaújváros - A városban évek óta van szocreál tanösvény . Miért ne lehetne pentelei is? - kérdezi Jakóné Fekete Teréz. Az idei év egyik díszpolgára összeírta a lehetséges állomáshelyeket.

Szigeti Sándor

- A közelben lévő Százlábú-híd alatt lévő mélyutat még az Árpád-korban ásták ki a Rácdombon lévő vár védelmére. Nem sokkal odébb, a Pentelei Molnár János utca első házában született az utca névadója, aki élete során több mint ezer művet alkotott. Negyvenhat éves korában a gyulai tüdőszanatóriumban érte a halál. Szülőháza mellett volt a török temető, ahonnan 1964-ben egy szépen faragott turbános fejfa került elő - árul el újabb titkot Terike néni.

Megtudjuk, hogy a Pentelei Molnár János és a Frangepán utca közötti területen állt valaha a török földvár, amelynek maradványai egészen az 1740-es évekig megmaradtak, ezért kellett az úgynevezett ráctemplomot a domb keleti oldalára építeni. A ráctemplom római katolikus templomnak épült 1748-ban. Amikor azonban kicsinek bizonyult a hívők számára, átadták az itteni szerb lakosságnak - így kapta nevét.

És ki emlékszik erre ma már: a Rácdombon egy klasszicista kastélyt is építettek, amely az 1949. évi útépítési programnak esett áldozatul. Nagyszüleink még láthatták...

Tovább haladva a leendő pentelei tanösvényen, a Duna felé közeledve, rejtélyes módon a Tisza utcába érünk:

- Érdekes utca ez. A XIX. században itt laktak a pentelei előkelőségek - iparosok, értelmiségiek, nemes családok. Vele szemben, az Öreghegy lábánál nagyrészt a szegény emberek otthonai sorakoztak. Ebbe az utcába futott be Budáról a személyszállító postakocsi, vagyis a delizsánsz. Budától a negyedik postaállomás volt a pentelei, amely egészen 1896-ig működött - meséli Jakóné Fekete Teréz.

És a megtekintésre érdemes pentelei emlékeknek, helyszíneknek még korántsincs vége: a mai Arany János utca végén, tenyérnyi telken állt valaha a pentelei zsinagóga, amelynek mára csak a kerítés-részlete maradt meg. És akkor nem szóltunk még az itteni vendéglőkről, a szovjet emlékmű mögött lévő Mondbach-kastélyról, az elköltöztetett Szentháromság-szoborról, a malmokról vagy éppen a kistemetőről.

Lehet hogy Pentele is megérne egy tanösvényt... Önök is így gondolják?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!