Hírek

2010.06.08. 05:37

Ott segítenek, ahol a víz az úr

Napok óta tudjuk, milyen emberfeletti küzdelmet folytatnak az északi országrészben az árvíz ellen. A hírekben gátakon dolgozó tízezrekről hallani - az ország összefogott a nagy bajban. Ongán és Ócsanáloson a dunaújvárosi rendőrök, Edelényben a Hankook dolgozói rakták vasárnap a zsákokat.

Dunaújvárosi Hírlap

- A hétvégén beszéltem edelényi ismerőseimmel, és ők az jelentették, jelen pillanatban elgen vannak a környékbeli gátakon, és sok önkéntes dolgozik őrző-védőként, kármentőként a kitelepített falvaknál, településrészeken. Az érintettek jelezték, leginkább az ár levonulása után számítanának a segítségünkre, hiszen kell majd a dolgos kéz a takarítási, újjáépítési munkálatokhoz is - fogalmazott Kádas, aki hozzátette: - Ma délután tetőzik a Duna a városnál, és ha veszélyessé válna a helyzet a folyó mentén, a helyi hallgatók segítségére is számíthatnak a védekezés irányítói.

Adományokat viszek szerdán az árvízkárosultaknak, ha tudtok, kérlek segítsetek. Ruha, takaró, játék, szinte mindenre szükség van - fogalmaz a lapunkhoz hétfőn délután érkező sms.

- A tervek szerint az összegyűlt adományokkal szerdán indulok a fővárosi központukba, ahol megszervezik a felajánlások további útját, mondja a sms-t DH-nak beküldő Kovács Annamária, a Humusz Mozgalom helyi aktivistája. - Leginkább Fejér és Borsod Megye ár- és belvízsújtotta településeire kerülnek az adományok, de a szervezetünk megpróbál minden veszélyzónába segítséget küldeni. Ruhanemű, takaró most talán a legszükségesebb - teszi hozzá Annamária, aki az alábbi e-mail címen várja a segítőket és a felajánlásokat: [email protected].

 

 

- A fiúk közül többen meg sem várták az értesítést, már önkéntesként az árvíz által érintett területeken vannak. Átszervezéssel megoldottuk, hogy a kapitányság területén a közterületi jelentlétben ne érződjön az elutazottak hiánya, ez a legfontosabb. A helyszíni irányítók döntik majd el, meddig lesz szükség a kollégák munkájára - fogalmazott lapunknak Budavári Árpád rendőrkapitány.

A dunaújvárosi kontingens parancsnoka Stanczer Béla alezredes, akit hétfőn Megyaszón, az általános iskolában értünk utol.

- Itt, a tornateremben szállásoltak el minket, jelenleg pihenőn, tartalékban vagyunk este hatig. Vasárnap délután először Ongán homokot zsákoltunk, majd Ócsanálosra helyeztek át minket, ahol a nyúlgátat erősítettük egész éjszaka, végül tegnap hajnalban kerültünk ágyba. Fárasztó volt a munka, árnyék semmi, viszont szúnyog már most temérdek. Egyébként utóbbi településre a bejutás sem volt egyszerű, órákba tellett mire a gáthoz értünk. A GPS-t el lehet felejteni, az utak hetven százaléka vagy a víz miatt van lezárva, vagy csak a katasztrófavédelem használhatja. Ócsanálos határából először gyalog vágtunk neki az útnak, majd nagy teherautókkal folytattuk. Volt, hogy csak a homokzsákok tetéjén akadt hely: minden létező nehézgép, traktor a végletekig ki van használva - mesélt az első napról az alezredes.

Stanczer Béla arról is beszélt: hihetetlen volt látni, hogy főleg az idős emberek mennyire ragaszkodnak házaikhoz, portájukhoz. - Inkább a kerítésbe kapaszkodnának az árvízben, mintsem elhagyják otthonaikat. Lakókat eddig nekünk nem kellett kitelepíteni Ócsanáloson, de úgy készültünk: amennyiben érkezik a jelzés, akkor mindenkit azonnal viszünk kifelé, ha tetszik neki, ha nem. Ekkor már saját felelőségére sem maradhat bent senki.

Az egyenruhásokon - rendőrök, vámosok, katonák, tűzoltók, bv-sek - és a lakókon kívül a természeti katasztrófa által érintett térségbe számtalan önkéntes érkezett és érkezik. Vasárnap a rácalmási Hankook munkavállalói is a gátakon serénykedtek, nők és férfiak összesen hatvanhatan áldozták fel szabadidejüket azért, hogy másoknak segíthessenek. Miután a szombat éjszakai műszakkal végzett, alvás nélkül ült fel a cég által biztosított autóbuszra Rácz János is:

- Az egyik kolléga dobta fel, mi lenne, ha mi is segítenénk az árvízi védekezésben. A hirtelen jött ötlet ellenére a fogadtatás pozitív volt, gyorsan összejött a csapat. Edelénybe mentünk, ahol a munkahelyünket , a vasútállomást a hömpölygő Bódván keresztül csak munkagépek kanalában, vagy katonai teherautókon tudtuk megközelíteni. Menet közben szörnyű volt nézni a vízben álló várost, viszont amikor a helyszínre értünk láttuk: örömmel fogadnak minket is. Kis csapatunk egész napon keresztül töltötte a homokzsákokat, míg azok el nem fogytak. Hallotuk a rádióban, hogy időközben hol lett kritikus a helyzet, de oda már nem tudtunk elmenni, indulni kellett haza. Ránk a zsákolásnál volt szükség, ez is fontos feladat volt, hiszen ha nincs aki töltsön, akkor a többieknek nincs mit rakni a gátakra.

Búcsúzás előtt azonban Molnár Oszkár, Edelény napok óta alig alvó, a gátakon serénykedő polgármestere mondott köszönetet a dunaújvárosiaknak, településének összes lakója nevében. Meghatódva beszélt arról, hogy ilyen nemzeti összefogásra nem számított...

A Hankook csoportjában a négy közül az egyik hölgy Révész Andrea volt. Ő így mesélt élményeiről:

- Szabolcsi vagyok, a közelből származom, de elsősorban nem ez vezérelt engem. Úgyanúgy, mint az összes munkatársat: a segítő szándék. Nem nagyon kell ecsetelnem, hogy a két hete szinte megállás nélkül védekező emberek mennyire fáradtak és kimerültek. Szerencsére nemcsak a mi kollektívánk gondolta úgy, tevékeny részese akar lenni a munkának - ne a televízió elől nézzük az eseményeket - , az ország minden pontjáról jött önkéntesekkel futottunk össze. A friss erők, valamint a valahára elkezdődött apadás egyaránt új lendületet adhat a helyieknek a további kitartáshoz.

- Az ember nem is gondolná, de kaptunk egy csapatvezetőt, aki megmutatta, miként kell a zsákokat megtölteni, ennek is megvan a technikája. Nekünk az úgynevezett big-bag zsákok jutottak, amiket a helikopterek szállítottak a töltésszakadásokhoz. Ezekbe ötven normál homokzsák fér. Üresen olyan húsz-huszonöt kilót nyomott egy vizes darab - részletezte a fiatal hölgy, aki kiemelte: mindannyian jó érzéssel tértek haza Edelényből. Miért? Íme a válasz: - Megnyugtató volt, hogy segíthettünk, s azt sem tudhatjuk, mi mikor szorolunk rá másokra...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!