Hírek

2010.06.05. 02:29

Levegő, víz, talaj

Dunaújváros - Ipari környezetben élünk, ezért mindhárom elemet - a levegőt, a vizet és a talajt - eleve terheltnek kell tekinteni. Ebből a hátrányos helyzetből kell a lehető legjobbat kihozni...

nincs nev

Az aktuális állapotot összefoglaló anyag részletesen foglalkozik a levegővel, a vízzel, a talajjal, a hulladékgazdálkodással. Kiderült a csoportvezető előadásából, hogy a levegőnkkel nincs olyan nagy baj, mint hisszük. A kén-dioxid, illetve szénmonoxid tartalma meg sem közelíti a határértéket, viszont az autók kipufogógáza okozta nitrogéndioxid időnként túllépi az elfogadható szintet. A szállópor, valamint az ózon szinttel viszont nem lehetünk elégedettek, gyakran előfordulnak hatérérték-túllépések.

A vízek terén nagy előrelépés, hogy Dunaújváros szennyvíze nem tisztítatlanul ömlik a Dunába. A szabad strand rehabilitációja, a Szalki-sziget környezeti állapotának javítása is elkezdődött. A hulladékgazdálkodás terén az egyik szemünk nevet, a másik sír. Jelentős eredményeket ért el a szolgáltató a szelektív gyűjtés terén: 28 szigetet alakított ki, van hulladékudvar, speciális jármű is, és városunk a harmadik legjobbnak számít a szelektív gyűjtésben. A szeméttelepet viszont tavaly bezárták, és egyelőre nincs jó megoldás a kommunális hulladék elhelyezésére. Az új, szigetelt lerakó és komposztáló telep építését tervezi az önkormányzat - az engedélyekre várnak.

Mit tettünk a környezetünkért az utóbbi években? Nos, aki azt mondja, hogy semmit, annak - Petrovickijné Angerer Ildikót idézve - a következőket tudjuk felhozni: kerékpáros sávot alakítottak ki az alsó Duna-parton, pihenőövezetté tették a Mikszáth utcát, őshonos fákat ültettek, tanösvénye és arborétuma is van a városnak, az óvodások rendszeresen tartanak Föld-napi rendezvényeket, autómentes napot szerveztek, évente meghirdetik a várostakarítási és virágosítási akciókat, idén újra hitelesítették Dunaújváros Környezetvédelmi Vezetési és Hitelesítési Tanúsítvány rendszerét. Valamint konferenciát szerveznek - a mostani a tizedik alkalom -, hogy megvitassák, mit tehetnének még a környezetünkért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!