Hírek

2010.03.30. 02:29

Jelentkezők kérték

Dunaújváros - A múlt pénteken közölt felvételi adatsorok alapján az idei lehet az utolsó béke év a hazai felsőoktatásban. A nevezők száma 13 ezer fővel nőtt, egyre többen választják a mesterképzést is.

Szabó Szabolcs

Mindettől függetlenül a sokat szidott tömeges felsőoktatás tovább tömegesedhet. 2009-hez viszonyítva közel 13 ezer fővel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma. Az alábbiakban a múlt héten pénteken nyilvánosságra került adathalmazból szemezgetünk.

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumban tartott múlt pénteki sajtótájékoztatón Hiller István oktatási tárcavezető értékelte az idei adatokat. Jelentősen nőtt a felsőfokú szakképzésre (FSZ) és a mesterképzésre jelentkezők száma. Az FSZ-képzésekre 7752 fő, mesterstúdiumokra (MA) 23 490 fő jelentkezett első helyen - ami negyvenszázalékkos emelkedést mutat.

A felvételizők döntő aránya ismét az alapképzésért folytatott harcban méreti meg magát. A Bolognai rendszer néven elhíresült alapképzésre 93 055-en, egységes, osztatlan képzést pedig 10 840-en ikszeltek első helyen a felvételi papíroson. Államilag támogatott képzéseket első helyen több mint 118 ezren, költségtérítéses képzést pedig több mint 17 ezren neveztek. A jelentkezők csaknem fele, mintegy 68 ezren elektronikusan, az oktatási tárca által üzemeltetett www.felvi.hu oldalon elérhető e-felvételiben nyújtotta be kérelmét. (A fentiekben közölt adatok az oktatási minisztérium és a felvi.hu honlapjáról származnak - a szerk.)

A plusz 13 ezer jelentkezőnek vélhetően az egész felsőoktatási iparág örül, ám a demográfiai adatsorok bizonyítják: ez lehet az utolsó béke év a piacon. 2016-ra például közel 30 ezer fővel csökken majd az érettségizők száma, így az intézményeknek elég erős apadásra kell berendezkedniük. A vidéki campusok pedig a jelenlegi felvételi sorok mellett is aggódhatnak, hiszen az előzetes jóslatok szerint a jelenlegi gyarapodás zömét is a nagy egyetemek halásszák majd le.

A felvételizők közötti - idei - versenyhelyzet azonban számos ponton kedvezhet is. Az FSZ képzések bővülése újabb esélyt szolgáltathat például a Dunaújvárosi Főiskolának is. A 200 pontra emelt bekerülési küszöb pedig garantálhatja, hogy kettes érettségi bizonyítvánnyal nem lehet már nevezni a honi felsőoktatásba egyetlen intézményébe sem. A hallgatói jogviszonyhoz szükséges ponthatárokat július 22-én húzzák . Elengedhetetlen lesz a kimagasló érettségi eredmény!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!