Hírek

2010.01.22. 03:29

Mérleg: visszatapsolták

Dunaújváros - Az "Ilyen költségvetés még nem volt!" , "Soha nem látott nehéz helyzetben van az önkormányzat!" - közkeletű évindítókat újabbal tetézték: "Ennyi megszorítás még nem volt!"

Körmendi Erzsébet

Tóth László azzal folytatta, hogy sok bírálatot kaptak a kötvénykibocsátás miatt, és a kritizálók többsége a pénzek elherdálását olvasta a fejükre. Cáfolatként a gázmotoros erőmű üzletrészvásárlását hozta fel a fideszes gazdasági bizottsági elnök, tudtára adva a többieknek is, hogy a tranzakció révén már most osztalékot is kapott az önkormányzat, illetve a kötvények hozománya számtalan beruházás is. (Nem kötözködésként, de később Pochner László, majd Szűcs Aranka is felhívta a figyelmet arra, hogy a kötvény tőketörlesztése már a 2011-es költségvetést is terhelni fogja, amelyre nincsenek felkészülve...) Tóth László frakciója nevében is közölte: jövő hét elején átadják a költségvetési koncepciót módosító indítványaikat, és szükségtelen a rendkívüli ülés, a következő soros közgyűlésen két fordulóban tárgyalhatják a módosított változatot. Addig át lehet gondolni a nyolc százalékos fűnyíróelvet, és azoknak az intézményeknek a sorsát is, amelyekről megírták, hogy lemondtunk róluk , tette hozzá a bizottsági elnök.

A koncepció szakmai értékelése pozitív, a könyvvizsgáló ugyanis soha ilyen jó véleménnyel nem volt a költségvetésről, mint most, közölte a képviselőkkel dr. Kálmán András. A polgármester szerint a mérlegtervezet tükrözi az alapelveket: a hitelfelvétel nem növelhető mértéktelenül, csökken a támogatás, megszorítások lesznek, lejár a Dunaferr privatizációs vállalása.

Kismoni László meggyőződése, hogy ha elvonnak (nyolc százalékot), akkor kevesebbet kellene elvárni is, vagyis a feladatellátást is csökkenteni illenék... Ha kell a városnak Családi Hétvége, Parázs-Varázs, Adventi Randevú, Augusztus 20., akkor az összes rendezvényre szánt nyolcmillió forint kevés, az legfeljebb az egyikre lesz elég, mondta a képviselő, aki a Civilek Házának és a Kistérségi Turisztikai Kht-nak is további tízmilliókat javasolt.

Az iparűzési adóbevételből látszik, hogy a cégek jól reagáltak a válságra, emelte ki Pochner László, aki aggódik a pénzügyi kilátások miatt. Szűcs Aranka, a pénzügyi bizottság szocialista elnöke kifejtette: szigorúan tartani kell a kiadási oldalt, feltárni a koncepcióban rejlő tartalékokat, és élni a pályázati lehetőségekkel, mert ezek a kivezető utak az adósságspirálból, amely felé halad a város.

Az osztogató politika visszaüt , állapította meg Pintér Attila gazdasági alpolgármester. Meggyőződése, hogy a koncepció válságkezelő, és mellőzi a politikai töltetet. Amíg a munkahelyeken megszorítások vannak, cégeket számolnak fel, tudomásul kell venni, hogy a közszféra sem kerüli el a megszorításokat. Mert nem a Parázs-varázs szükségessége a kérdés, hanem az, hogy mit tudunk kifizetni, tette hozzá Pintér.

A fideszesek által előrevetített végeredményt tükrözte a szavazás, ugyanis nyolcan nyomták meg az igen gombot. A képviselők nagy részének tartózkodásával a közgyűlés februárra odázta a költségvetés koncepció részletes vitáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!