Hírek

2009.08.29. 02:29

Hivatásos pedagógus - Állami díj Hutvágnerné Róth Évának

Dunaújváros - A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt persze fontos kitüntetés, de egy pedagógus számára talán az állami díjnál is fontosabb, ha a diákok ismerik el, tisztelve tudását.

nincs nev

Az ő nevéhez fűződik a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola máig népszerű drámatagozatának létrejötte, bár Hutvágnerné Róth Éva az ezredfordulótól már a Széchenyi István Gimnáziumban tanít. 

Gyors, és persze cseppet sem reprezentatív közvéleménykutatást végzek néhány volt, illetve még jelenleg is széchenyis diák bevonásával. Szigorú tanár - derül ki. Ugyanakkor nagyon normális - teszi hozzá kivétel nélkül mindenki. A diákok elismerően nyilatkoznak a tanárnő tudásáról is. 

Ezzel a munícióval érkezem a gimnáziumba, a beszélgetésre. Egy cseppet sem harsány, ámde határozott tanárnő fogad, arca szigorúságát csendes kedvesség oldja.

A kérdéseket türelmesen végig hallgatja, majd röviden, tömören válaszol. Nem egy beszédes interjúalany, viszont jó előadó lehet - vélem. 

Hutvágnerné Róth Éva Debrecenben végzett magyar-történelem szakon, később a dráma szakot is elvégezte. Dunaújvárosban a Bánki iskola volt az első munkahelye. Akkoriban indult ott a gimnáziumi tagozat, média specifikációval. Aztán váltani kellett, s 1998-ban így lett dráma tagozat a korábbi médiás osztályból. 

- A Széchenyi új humán tagozatán fakultációként választható a színjátszás - mondja Hutvágnerné. Egyébként pedig a diákok emelt óraszámban tanulnak magyart és történelmet.

Szóba kerül a tanítás nehézsége, ami a követelek - nem akarok ellentétből fakad. Ma már mások az elvárások is. Régen a tanító munkára helyeződött a hangsúly, ma már jelentékeny tényező a nevelés is. 

- Ez a hivatás kitölti az ember egész napját - fogalmaz a tanárnő, majd folytatja: 

- Felhívhatnak, és fel is hívnak telefonon, még nyáron is. A diák elújságolja, mi lett a felvételijével, vagy tanácsot kér egy olvasmányával, pályázati felkészüléssel kapcsolatban. Tudják, hogy hozzám bármikor fordulhatnak. 

Az iskolából jövet azon morfondírozom, ritka, éppen ezért jó dolog olyan emberrel beszélgetni, aki a hivatásának tekinti azt, amit csinál. Kedvem támad résztvenni az irodalmi teaházában, ahová régi tanítványai is visszajárnak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!