Hírek

2009.07.22. 02:29

Pedálos konkurencia a droszton?

Az új közlekedési jövevényt nézték már mobil hirdetőtáblának és fagylaltos kocsinak is. Eredete a messzi Ázsiába nyúlik vissza, ahol a tömegközlekedés szerves részeként vált népszerűvé még a múlt században. Modern, tekerős változata meghódította már a nyugati nagyvárosokat is.

Szabó Szabolcs

- Ez a riksabike egy speciális prototípus, mindössze öt darab készült belőle, most futjuk a piacbevezető tesztköröket - vág mondandója közepébe az első helyi riksamobil sofőrje Wernitzer Tibor, aki még nem főállásban kormányozza a zöld taxit. Másodállásban pedálozik.

- Feltűnésünk óta kíváncsi tekintetek kísérnek minket. Volt aki fagylaltos kocsinak nézte, mások szimpla hírdető felületnek. De a benzines konkurencia is érdeklődőtt. A taxisok közül is érkezett már megkeresés: bevennének a flottába, csak írjam alá a szerződést. Köszöntük a lehetőséget, de egyelőre nem éltünk vele. Bízom benne, hogy önállóan is sikeresek lehetünk, bár ez egy szezonális szolgáltatás. Májustól szeptember végéig érdemes az utcán lenni, utána a hűvösebb időben jóval bajosabb kuncsaftot fogni. Hazánkban eddig leginkább a turisták által (is) favorizált városokban indultak hasonló vállalkozások, kíváncsian várom, milyen fogadtatása lesz itt Dunaújvárosban, ahol még tapossák egymást a vendégek.

A riksa hajtója jelenleg szabadságos idejét tölti a pedálok hajtásával. Ha minden a tervei szerint alakul, már idén gyarapodhat az ezidáig egyjárműs flotta.

- Pénteken érkezett meg a járgány, azóta napi tizenkét órában az utcán vagyok. Ha még nem is ülnek be az emberek legalább barátkozzanak a lehetőséggel. Mivel eredeti foglalkozáson a szabadegyházi szeszgyárhoz köt, mint hegesztő, így keresek magam mellé még egy-két embert, aki sofőrködne. A jelentkezőknek az akarat és a tettvágy mellett némi fizikai állóképességről is számot kell adni. Az sem árt, ha a hajtó tisztában van a várostörténeti alapokkal a nevesebb épületek, közterek múltjával. Összefoglalva: a riksás legyen tájékozott, talpraesett és nagyon bírjon órákon át tekerni.

A riksa-alkalmasságit követően a piacbevezetés körülményeiről is értekeztünk, a fotós kolléga pedig feltette az ilyenkor kikerülhetetlen kérdést: riksával lehet-e csajozni? - Mivel boldog házasságban élek, így erre a kérdésre inkább passzolom a választ. de randizó pároknak, párkeresőknek szigorúan ajánlott. Akár két italmérés, akár két diszkó között is. A nyugodt, békés kikapcsolódás garantált, sőt még italtartók is vannak a hátsó ülésen. A csomagtartóról nem is beszélve. Volt már bevásárlós fuvarom a piacról, de még a közeli üzletközpontokból is. Mondom, a riksa szinte mindenre használható. A lábmunkát egy kis villanymotor erősíti, így némi rásegítéssel gyakorlatilag minden akadály legyőzhető, bár nagy vidéki túrákra még nem vállalkoznék.

Riksamustra közben járókelők hada szemlézi a nálunk még szokatlan járművet. A tapogatozó leendő utasközönség főként arra vár, hogy más tesztelje a háromkerekűt.

- Bár rendszám nem kell rá, de mivel az utakon közlekedik a sofőrnek kötelező b-s jogosítvánnyal rendelkeznie, ha terelgetni akarja utasait városszerte. Ami a helyi közlekedési tapasztalataimat illeti: kielégítő. A buszosok és az autósok is türelemmel fogadták az új jövevényt. Kíváncsian várom, mi lesz ebből két-három hét múlva... Addig is kidolgoztam egy minimenetrendet. Reggel a piacnál kezdek, onnan irány az orvosi rendelő, majd dél tájban a belváros. Este már jöhetnek az andalgó párok és a szórakozni vágyók - részletezi a riksa kötelezően bekerekezendő köreit Wernitzer úr, akiből ránézésre is süt az optimizmus. A piaci alapon működtetett tricikli jövőjét illetően nem bocsátkoznánk jóslásba, de talán reménnyel töltheti el a vállalkozás tulajdonosait, hogy spanyol és katalán riksások már külön versenyt is rendeznek maguknak a messzi Ibériai-félszigeten. A táv nem csekély, a riksapilótáknak a Barcelona és Madrid között kell tekerni - minél gyorsabban.Amire a taxisok nem is számítottak: itt van a jinrikisha, az alternatív (zöld) közlekedési vállalat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!