Hírek

2009.06.15. 02:29

Garázssortól a nagyszínpadig

Akár több ezres tábort is megmozgathatnak a helyi underground talajon izmosodó zenekarok. A pénz és a háttér-infrastruktúra kevés, a közönség adott, a zene - főként a rakenroll - öröknek mutatkozik. Kortárs könnyűzenei térképkísérletünk bevezető fejezete következik az alábbiakban.

Szabó Szabolcs

A rakenroll a szabadságról szól, és a szabadság hatalmas teher, ráadásul meglehetősen károsítja az egészséget, elszürkíti a bőrt, és folyamatos kihívások elé állítja a májat, ahogy azt már egyéb forrásokból is tudhatjuk. - adja meg a rakenroll-életérzés metafizikájának alapjait Para-Kovács Imre szakíró. A májzavarokkal jelen esetben nem foglalkozunk, inkább megpróbálkozunk a szinte lehetetlennel: megrajzolni a hiteles újvárosi rocktérképet. Ezen írással induló sorozatunk nyitó részében az önkormányzati és intézményi háttér rejtelmeibe pillantunk be, és megszólal néhány érintett is. Indulhat a villaerdő...

- El kell ismerni, hosszú éveken át az önkormányzat is mostohagyerekként kezelte a helyben működő amatőr/félamatőr könnyűzenei csapatokat - kezd mondandójába Szemenyei István, a helyi ifjúsági iroda vezetője. - Úgy két éve azonban megmozdult valami, és ezen felfutásban remélhetőleg már az önkormányzatnak is van szerepe. Több helyszínen, több programsorozattal is próbálkoztunk, és összességében jók a tapasztalatok. Rockcsarnok, Pünkösdi Rockkirályság, őszi-tavaszi ingyenes koncertsorozat a Terminalban - hogy csak néhányat említsek a kínálatból. A cél kettős: egyrészt, ha működő ifjúságpolitikát kívánunk folytatni, az nem megy az érintett korcsoport nélkül. Az élőzenés könnyűzenei programokon olyan speciális szubkultúrákba tömörülő fiatalokat érünk el, akikkel egyébként hivatalos úton nem, vagy csak érintve találkozunk. Gyakorlatilag csak ilyen formában informálódhatunk róluk, így szólíthatjuk meg őket, érthetjük meg problémáikat. Másrészt közfeladat/közérdek a helyi értéktermelő tehetségek támogatása, márpedig a kortárs élőzene mindenképpen értéket képvisel és közvetít. Nem feltétlenül pénzt kell tenni a srácok zsebébe, a mi feladatunk, hogy teret adjunk nekik. Idén is milliós nagyságrendű összeget fordítottunk e célra. A továbblépés pénz és szervezés kérdése. Az anyagi erőforrásaink, mint minden téren, itt is szűkösek, de a kapcsolatrendszerünk a rockszcéna képviselőivel működőképes. Együtt még fogunk nagyot alkotni, legalábbis ezen dolgozunk - prezentált mosolygós jövőképet az irodavezető.

Intézményi vonalon haladva, a város egyetlen hivatalos rockbázisának üzemeltetőjével is értekeztünk:

- Hát nagy üzlet nincs benne, de nem is ez a cél - vall nem éppen nyereségorientált hitvallásáról Takács Tamás (kis képünkön), a Patyolat-udvarban található Terminál bár üzemeltetője. - Anno az Aréna néven futó helyen szerveztünk helyi amatőrnek mondott zenekaroknak fellépést, és ezt a fílinget akartuk átörökíteni a Terminalba. Sokan csak legyintenek a garázssorról indult bandákra, pedig elég széles közönséget mozgatnak meg a városban. Van úgy hat-nyolc, Újvároshoz köthető alakulat, mely az ország bármelyik klubjában megállná a helyét, mint a The Morning Star, a Pentele Ska Klub, az Inside My Head, a Gyöngyvér, a Mizantróp, az Ördögárok, vagy a Rustland Tales - és előre is bocs azoktól akiket kihagytam. Tehát van mire alapozni, és jó lenne résen lenni, mert közülük jó páran országos szinten is befuthatnak. A hozzánk ellátogató úgynevezett nagyzenekarok körében is elismert a helyi rockipar. Szinte mindenki helyi csapatot kér elő- vagy társzenekarnak. Előremutató, hogy végre az önkormányzat is aktivizálta magát, már csak néhány támogató kellene, akik besegítenek az önerőből próbálkozóknak. Mi is pályáztunk az oktatási minisztériumi PANKKK- program pár forintjára, így talán ősszel még több helyi erőnek és vendégeiknek tudunk teret adni. Még egyszer köszönet a srácoknak, hogy zúznak és csinálják, ha némi sikert a Terminal elkönyvelhet, főként nekik köszönhetjük - zárta szavait Takács. A történetet reményeink szerint e pontról folytatjuk, reméljük, önökkel/veletek. Szóljon, pengessen hozzá!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!