Hírek

2009.06.02. 02:29

Divathoz, elváráshoz idomulnak

Dunaújváros - Vezérváltás: Őszi Attila igazgatja a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskolát a követkedző tanévtől.

Körmendi Erzsébet

- Huszonnyolc év egy munkahelyen nem kevés idő. Miért most döntöt úgy, hogy megpályázza az igazgatói állást?

- A kollégák megkerestek, biztattak. Január táján döntöttem úgy, hogy megpróbálom. Korábban is voltak ötleteim, amelyeket megvalósítottunk. A diákmozgalom segítést például a nyolcvanas évek elején honosítottam meg, hullámvölgy után most újra éled. A mozgalom tagjai összefogják a diákéletet, segítenek a rendezvényeknél. Nem könnyű a diákokat megmozgatni, mert a nagy részük bejáró.

- Úgy véli ez az oka annak, hogy a középiskolások mellőzik a rendezvényeket?

- Olyasmit kell szervezni, ami érdekli őket...

- A hagyományos diszkót elfelejthetjük, mert az már babazsúrnak számít. Helyette például éjszakai focit tartunk, gólyaavatót rendezünk.

- Oktatási téren mi a fontos a Lorántffyban?

- Nagy és sokrétű intézményünk van, három telephellyel. A létszámcsökkenés a legnagyobb gondunk. Négy évvel ezelőtt még nyolcszázhetvenen tanultak nálunk, most százzal kevesebben, ami három osztályt jelent. Eredetileg könnyűipari szakmákat oktattunk, de a rendszerváltás megpecsételte a hozzánk kapcsolódó üzemek sorsát. A megújulás lett a lételemünk. Először a vegyész képzést vezettük be, szakközépiskolává fejlődtünk, jött az egészségügyi oktatás, és fodrászok, kozmetikusok, bőrdíszművesek is tanulhatnak nálunk.

- A siker és a jövő záloga is a változásban leledzik...

- Az igényekhez kell idomulnunk, új szakokat indítani, hogy életben maradhassunk. Az iparművészeti osztályunkban már a második évfolyam kezdte a munkát. Gondolkodunk középfokú médiaképzésben is, együttműködve a helyi főiskolával. A varrónőképzésre is ráfér a vérfrissítés: komplex modellben gondolkodunk, olyan egységes képzésben, amely biztosítja, hogy ketten-hárman összedolgozva megtervezzék, megvarrják és eladják a terméket, akár tanbutikot is létrehozhatnánk az iskolában. Modern digitális és számítástencnikai eszközeink vannak, amelyeknek hatékonyabbá kell tenni a használatát, és figyelni a marketingre is. Örülök annak, hogy kiváló pedagógustársakkal dolgozhatok, akiknek ugyanaz a fontos, ami nekem. Az előbb elmondottak alapján az, hogy vonzóvá tegyük a Lórit, olyan szakembereket képezzünk, akik megállják a helyüket az életben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!