Hírek

2009.03.04. 03:27

Végállomás: majdnem graffiti

<strong>Dunaújváros</strong> - A Kenyérgyári út zömében üzemi struktúrába illően szürke, ócska épületfrontjai között eltéveszthetetlen a Végállomás - egy söröző, amely különleges falfestésével rögtön szemet szúr.

Szabó Betty

Bár e témakörben cseppet sem számítunk szakértőnek, mégis bátor vállalkozásba kezdtünk: laikusként faggatóztunk, ehelyütt pedig betű-szerű formába próbáljuk önteni az újvárosi graffiti-kultúra egyik legális faldarabkájának történetét. Mindebben egy tegelő volt segítségünkre, aki egy barátjával közösen festette meg - mégpedig felkérésre - a Végállomás söröző bejárati oldalát. Ezen kívül kézjegyüket otthagyták a belső helyiségekben is: a pókerszoba falára kártyalapok, és a jellegzetes Joker figurája került - ez szintén az ő munkájuk.

- Tavaly nyáron, lényegében két nap alatt felfestettük az egész képet - meséli Shaolin, akinek a polgári nevét meghagyjuk hétköznapi használatra, és az arcát sem koptatjuk el, hiszen így lőttek volna a diszkrét anonimitásnak, ami azért fontos összetevője ennek a fajta urbánus vakolatművészetnek.

Bár azt nyugodtan kijelenthetjük: a Kenyárgyári úti felfestésnél nem is a hagyományos értelemben vett graffitiről van szó. A kimódolt, sztorit is magába foglaló mű inkább egyfajta képregény-világot idéz meg, stílusában, színeiben és kivitelében is.

- A söröző tulajdonosa, a megrendelő adta meg a témát, ami a Végállomás névhez kötődik. Ezen belül készítettünk néhány skiccet, papíron, ráadásul mások is dolgoztak rajta, végül azonban a mi elképzelésünkre bólintott rá a megbízó - mondja Shaolin.

Ha rajta múlik, akkor alkotónk inkább a karakterfestészetre, betűfestészetre szavaz, ám azon belül sem a toy-ok mindenhová odapofátlankodó, minőségben azonban meglehetősen silány, hiányos művészetéről van ilyenkor szó. Létezik ugyanis a tegelők között olyan kör, csoport is, akik művészi igénnyel dolgoznak.

- Persze jó lenne, ha több legális falat is kitűznének a városban - teszi hozzá Shaolin. De ugyanakkor azt is hangsúlyozza: a műfajnak azért sajátja, leglényege a láthatatlanság izgalmas élménye, az illegalitás. Nem hiába jelképezi a graffiti, mint műfaj a szabadságot...

- Legutóbb egy osztálytársam szobájában fújtam, egy fotó alapján egy naplementét festettem. Szoktam ilyen megbízásokat is vállalni - mondja Shaolin -, de jobban szeretek szabadon fújni, sablon nélkül, nem másolva. A műfajnak azért sajátja

a láthatatlanság, az anonimitás izgalmas élménye

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!